21 godina bez Dražena!

Pre tačno 21 godina 7.6.1993. godine na autoputu u Nemačkoj život  jednog od najboljih košarkaša sa prostora bivše Jugoslavije Dražena Petrovića tragično se ugasio.

Dražen Petrović rođen je 22. oktobra 1964. godine u Šibeniku. Bio je jugoslovenski i hrvatski košarkaš, bio je jedan od najboljih košarkaša u Evropi svih vremena. Karijeru je započeo u Šibenici, posle toga odlazi u Cibonu pa u Real Madrid nakon čega odlazi u NBA ligu kao 60. pik na draftu 1986. godine. Igrao je u Portlandu i Nju Džerziju.

Dražen je rođen u Šibeniku 1964. bio je drugi sin Jovana i Biserke Petrović. Njegov stariji brat Aleksandar-Aco takođe se profesionalno bavio košarkom, a sada je košarkaški trener. Dražen Petrović je košarkom počeo da se bavi sa 13 godina u lokalnom KK Šibenika, a sa 15 godina postaje prvotimac. Kao član Šibenike igrao je finale Kupa Radivoja Koraća (u to vreme evropsko takmičenje) 1982. I 1983.

Posle dobrih partija u rodnom gradu prelazi 1984. godine u Cibonu. Sa „Vukovima“ je osvojio prvenstvo i kup SFRJ i Kup Šampiona (sadašnju Evroligu) protiv velikog Reala 1985. godine(39 poena u finalu). 1986. osvaja sa Cibonom još jednu evropsku krunu (22 poena u finalu), a treći trofej Kup pobednika Kupova osvaja 1987. (28 poena u finalu). Draženova statistika u Ciboni bila je neverovatna on je postizao 37,7 poena po utakmici u nacionalnom prvenstvu i 33,8 u evropskim takmičenjima. Za četiri godine provedene u Ciboni postiže svoje lične rekorde 112 poena protiv Olimpije i 62 poena u utakmici evropskog takmičenja. U Kupu evropskih šampiona protiv Limoža postiže 45 poena (9 trojki) i 25 asistencija. Pošto je jugoslovenska liga bila preslaba za Draženov kvalitet on potpisuje za madridski Real za, u to vreme, čak 4 miliona dolara.

Draženove dobre partije nastavile su se pa je ubrzo otišao „preko bare“ u Portland. U to vreme najbolji igrač u Evropi nije dobijao zapaženu minutažu u Blejzersima zbog velike konkurencije u vidu Klajda Drekslera i Terija Portera. Igrao je 12 minuta po utakmici i beležio je 7,8 poena. To Draženu nije bilo dovoljno jer je navikao na veliku minutažu i dosta poena pa posle 18 odigranih utakmica prelazi u Nju Džerzi Netse.

Kada je došao u Nju Džerzi  Dražen pokazuje zašto je bio najbolji u Evropi. U 43 meča u dresu Netsa postiže 12,6 poena po utakmici za 20,5 minuta. U prvoj sezoni koju je celu proveo u Netsima za 39,9 minuta po utakmici beleži 20.6 poena uz procenat šuta od 51%. U svojoj drugoj sezoni u NBA ligi proglašen je za najkorisnijeg timskog igrač. U trećoj NBA sezoni 1992.-93. Dražen postiže 22,3 poena sa čak 45 posto šuta za 3 poena i 52% šuta iz igre.

On je u toj sezoni od strane američkih medija uvršten u treću NBA postavu te sezone.

Sa reprezentacijama Jugoslavije i Hrvatske osvaja dva sreba i jednu bronzu na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu, Seulu i Barseloni. Na svetskim prvenstvima u Španiji i Argentini osvaja bronzu pa zlato kao i na evropskim. Kao član univerzitetske reprezentacije Jugoslavije osvaja dva zlata.

Dražen Petrović je poginuo na autoputu kao suvozač Golfa 7. juna 1993. u 17:20 u svojoj nepunoj 29toj godini. Od 2002. Petrović je uvršten u košarkašku kuću slavnih. 2006. godine u Zagrebu otvoren je Memorijalni centar Dražen Petrović posvećen njegovoj ličnosti i dostignućima. Decembra te godine rad akademskog vajara Kuzme Kovačića, spomenik viskok 4 metraposvećen Draženu, otkriven je u Zagrebu ispred Memorijalnog centra.

Komentari