20 godina od smrtonosnog auto-gola

Na današnji dan pre tačno dve decenije, fudbaler Kolumbije, Andres Eskobar, postigao je autogol u meču protiv selekcije SAD, u okviru 2. kola prve faze SP koje se održavalo u SAD-u, koji je njegova ekipa izgubila 1-2. Nepunih desetak dana kasnije, tu grešku platio je životom.

Te 1994-te godine u okviru drugog kola grupne faze sastale su se ekipe Kolumbije i domaćina SP, Sjedinjenih Američkih Država. Kolumbijcima je u tom meču bio potreban bod za prolazak dalje, i meč je počeo dobro za njih, s obzirom da su došli do vodstva. Međutim Eskobar je u nastavku postigao autogol za izjednačenje, a nešto kasnije SAD stižu do potpunog preokreta, koji je kasnije rezultirao eliminacijom Kolumbije u grupnoj fazi.

Posle eliminacije i povratka kući nakon prve faze, što je narod Kolumbije smatrao tada velikim neuspehom, igrači nacionalnog tima danima nisu smeli da izlaze iz svojih kuća u strahu za svoju bezbednost. Kobne noći, 2. jula 1994. godine, Eskobar je ipak rešio da izađe sa devojkom do obližnjeg kafića, u gradu Medeljinu, u kome je često provodio slobodno vreme. Nepunih 30-ak minuta kasnije, Eskobar je na očigled mnogih nemih posmatrača, ubijen od strane trojice “navijača”.

Krivicu za ubistvo na sebe je preuzeo izvesni Umberto Kastro Munjoz, koji je kasnije osuđen na 43 godine zatvora, da bi mu kazna bila umanjena na 27 godina, od čega je zbog dobrog vladanja odležao samo 11.

Eskobarovoj sahrani prisustvovalo je između 100 i 120 hiljada građana Medeljina i Kolumbije, a poslednju poštu odao mu je i tadašnji predsednik države Sezar Truhiljo. Broj 2 koji je Eskobar nosio u reprezentativnom dresu, dugo godina je bio van upotrebe, sve dok Ivan Ramiro Kordoba nije svojim igrama u nacionalnom timu zaslužio da ga preuzme.

Do današnjeg dana nije zvanično poznat razlog ubistva ovog igrača. Iako je ubica naveo kao razlog činjenicu, da mu je Eskobarov autogol uništio snove da će Kolumbija biti prvak sveta, mnogi veruju da je taj autogol koštao kolumbijsku mafiju nekoliko miliona, koje je na kraju nesrećni Eskobar, platio glavom.

Ljubiteljima fudbala, ostao je upamćen kao igrač, koji je ostavljao srce na terenu, kako za klub tako i za reprezentaciju. Odigrao je 51 meč u dresu nacionalnog tima, i postigao jedan gol, i to za pobedu protiv Engleza 1988. godine na čuvenom Vembliju. Bio je klasičan predstavnik borbenog igrača, a na kraju život je izgubio iz potpuno apsurdnog razloga.

Cela ova priča dobila je prostora i na filmskom platnu, pošto je posle ubistva Eskobara snimljen dokumentarni film pod nazivom “The two Escobars” koji izmeđuostalog govori o ovom događaju, ali i situaciji u Kolumbiji tih godina.

http://www.youtube.com/watch?v=6EilV9vgaEY&width=610

 

Komentari