26. Jun – dan kada je Piksi lomio kičmu Vaskezu VIDEO

Na današnji dan navršava se tačno 24 godine od legendarnog meča 1/8 finala Svetskog prvenstva u Italiji, između reprezentacija Jugoslavije i Španije.

Mondijal koji je mnogima ostao urezan, kao poslednje veliko takmičenje stare Jugoslavije, i na neki način uvod u ono što će se dešavati 90-ih godina na Balkanu, ljubitelji fudbala će ipak pamtiti po nekim lepim stvarima. Jugoslavija je takmičenje u Italiji završila u četvrtfinalu, gde je eliminisana od Maradone i družine posle jedanaesteraca, ali meč koji je prethodio duelu sa Gaučosima, sigurno je jedan od najlepših u istoriji.

Posle prolaska grupne faze, ubedljivog poraza od Nemačke (1-4) i pobeda nad Kolumbijom (1-0) i Ujedinjenim Arapskim Emiratima (4-1), četu Ivice Osima čekao je duel 1/8 finala protiv Španaca.

Iako su obe ekipe imale u svom sastavu mnoga poznata imena, tog dana se jedan čovek, Dragan Stojković Piksi, izdvojio na terenu, i sa dve sjajne majstorije poslao Špance kući pre vremena. Prvo je u 78. minutu posle centaršuta Zlatka Vujovića, i prebačene lopte Kataneca na drugu stativu, sjajnom fintom polomio kičmu Vaskezu i Zubizareti, i poslao loptu u praznu mrežu, da bi u drugom minutu produžetka, sjajnim slobodnjakom za udžbenike, odveo Jugoslaviju u četvrtfinale.

 

Komentari