Ivana Španović – Prva medalja za Srbiju na atletskim SP u istoriji

Srpska sportska heroina iz Zrenjanina.

Ivana Španović je skokom u dalj od 6,82 metara popravila najbolji lični, ali i nacionalni rezultat Srbije. Još važnije od te činjenice jeste da je taj skok bio dovoljan za medalju na Svetskom prvenstvu u Moskvi – bronzu koja sija zlatnim sjajom.

Prva dva mesta pripala su Amerikanki Britni Ris sa preskočenih 7,01 metara, a srebro je osvojila Blesing Okagbare iz Nigerije sa dva santimetra manje. U nizu ostalih takmičarki sa daleko slabijim plasmanom, najbolje se plasirala Srpkinja.

Španovićeva je do medalje došla ipak zahvaljujući svom drugom najboljem skoku koji je iznosio 6.70, jer je Volga Sudarova iz Belorusije takođe skočila 6,82, ali njen drugi najbolji skok iznosio je 6,66

Srbija nikada ranije nije osvojila medalju na Svetskim prvenstvima, ovom bronzom postala je 93. zemlja koja ima medalju na ovim takmičenjima od 1983. godine.

Danas je značajan rezultat ostvario i desetobojac Mihail Dudaš, u jednoj od najzahtevnijih atletskih disciplina srpski predstavnik je osvojio 14. mesto, istovremeno popravivši i državni i lični rekord sa 8.275 bodova, za 19 više nego ranije.

Komentari