AEK – zaboravljeni prijatelj Srbije

Na današnji dan pre petnaest godina u Srbiji (i Crnoj Gori) sve što odlikuje normalan život je stalo, pa i fudbal. Zbog NATO bombardovanja prvenstvo je prekinuto, titula je pripala Partizanu koji je u to vreme imao prednost na tabeli. Među, tada ne toliko posvađanim rivalima kao sada, ali i uopšte u društvu nastala je atmosfera sloge i tolerancija koja je trajala tokom svih 78 dana straha i užasa koji dolazi sa neba.

Ubrzo, život je ipak krenuo dalje, a tačno dve nedelje od početka agresije, na praznik Blagovesti je odigrana prijateljska utakmica za pamćenje. Partizan je na svom stadionu dočekao atinski AEK, klub koji je srušio embargo i došao u zemlju zahvaćenu ratom. Meč je okončan rezultatom 1:1 već u 60. minutu, ulaskom navijača oba tima na teren, ali za razliku od sadašnjeg stanja, “upad na igralište” bio je prijateljski susret navijača sa igračima oba tima.

https://www.youtube.com/watch?v=wIsM7T9CAjA&;width610

Danas, petnaest godina kasnije grčkih prijatelja se retko ko priseti. Klub osnovan davne 1924. godine u skraćenici imena i dalje nosi naziv Konstantinopolj, jer su ga osnovale grčke izbeglice iz današnjeg Istanbula. Devetesetogodišnjicu postojanja obeležava takmičeći se u trećem rangu, zbog nagomilanih dugova su se “Dikefalosi” po prvi put u istoriji našli izvan najjače konkurencije u Eladi.

Navijači Partizana se danas bratime sa navijačima solunskog PAOK-a, zbog klupskih boja, a po istom principu postoji i bratstvo između Olimpijakosa i Crvene zvezde.

Iz tog perioda, doduše nedugo nakon kraja bombardovanja datira i jedno od zanimljivijih finala Kupa, u divnoj fudbalskoj atmosferi sastali su se “večiti” Crvena zvezda i Partizan.

Zvezda je pobedom od 4:2 priredila malu osvetu “crno-belima” i osvojila utešni trofej. Bilo je to vreme kada je Bunjevčević igrao za platu ne veću od 300 maraka a Pjanović-Drulić činili ubitačan tandem, Mateja Kežman postao ljubimac “Grobara” a zaboravljeni miljenik “Severa” Jovan Gojković (poginuo dve i po godine kasnije), sve čuvare izluđivao driblinzima. O njegovom majstorstvu svedoči i šesti gol na ovom meču.

Nezaboravna 1999. godina.

Komentari