Ajaksova štednja

Svojevremeno je Miralem Sulejmani bio nuđen Ajaksu, uprava “Kopljanika” je nakon probe zaključila da sadašnji srpski internacionalac nije kvalitetniji od momaka koji su stasavali njihovom omladinskom pogonu, tako da su za Miralema vrata “Amsterdam Arene” ostala zatvorena. On je otišao u Herenven i sa 20 godina proglašen najboljim mladim igračem “Eredivizije”.

Čelnici holandskog giganta su tada “progutali” svoju odluku kao knedlu i odlučili da dovedu momka iz Batajnice u najskupljem transferu u istoriji fudbala u “zemlji lala” – 16 miliona evra. Na njihovu žalost, ni tada nisu bili u pravu, jer je Sulejmanijeva tržišna cena sada tri puta manja.

Slično se desilo i sa Dušanom Tadićem, nekadašnji vezista Vojvodine je odlično igrao u Srbiji, što ga je preporučilo za odlazak u Holandiju, ali rukovodstvo Ajaksa je ponovo propustilo posao. Reprezentativac Srbije prešao u Groningen, tim koji je za dve godine prodajom Tventeu zaradio nešto manje od 5 miliona evra na Tadiću. Novinske spekulacije sada govore o mogućnosti prelaska srpskog veziste u Liverpul.

Ajaks ne bi bio jedan od klubova sa najboljom poslovnom politikom na planeti, da ne uče iz svojih grešaka. U prilog toj tvrdnji govori činjenica o težnji da angažuju Dejana Melega, doskorašnje nade Vojvodine. Kontakti “Kopljanika” i Melega su trajali dugo, mladi Banaćanin je išao u Amsterdam na probe još pre godinu dana. Pored Ajaksa, za njega su se interesovali i timovi poput: Arsenala, Dortmunda, Milana, Juventusa.

Budući da je kriterijume zadovoljio, čekalo je njegovo punoletstvo (početkom oktobra 2012.) da se utanače svi detalji, a zatim je u ovom prelaznom roku trebalo bi da bude ozvaničeno – da je Dejan Meleg novi igrač Ajaksa. Nakon odigranih svega 350 minuta u Jelen Superligi.

Igrač je posredstvom skauta Miće Vranješa (nekada kapiten “Lala”) uspostavio kontakt sa timom iz Amsterdama, a nakon isteka stipendijskog ugovora, samo intervencija predsednika Butorovića može da  izmeni ovaj posao.

Komentari