Baraž za SP – eventualni rasplet

Do kraja UEFA dela kvalifikacija ostao je još po jedan meč, neki direktni putnici za Brazil su već poznati, to su: Belgija, Italija, Nemačka, Holandija i Švajcarska.

Druga kategorija su timovi koji čekaju rasplet, baraž im je obezbeđen, ali vrebaju i priliku da bez doigravanja odu na Mondijal, to su: Švedska, Rusija, Bosna i Hercegovina, Grčka, Engleska, Španija i Francuska i Portugal.

U našoj grupi, na našu žalost sve je odavno čisto, a ni Hrvati ne mogu biti presrećni, porazom od Belgije su se i definitivno pozicionirali na drugo mesto, ali razlog za kakvo-takvo zadovoljstvo je činjenica da su 99,9% sigurni učesnici doigravanja. Naime, najlošiji drugoplasirani tim sa 13 bodova trenutno je Bugarska, a u toj grupi isto bodova imaju još i Danska i Češka, a Jermenija bod manje. Budući da se zbog pet učesnika u grupi „I“ svim timovima skida učinak protiv najlošijeg iz grupe (Malta), šansu vrebaju Jermeni jer su sredinom kvalifikacija kod kuće poraženi od Maltežana. Evo šta je potrebno da se dogodi, da Česi i Bugari odigraju nerešeno, a Danska ne pobedi kod kuće, a da i Jermenija treba da pobedi Italiju u Napulju, dakle fantastika. Slična računica osim za zapadne susede važi i za timove iz grupe „D“.

Grupa „C“ je jasna, Nemci su direktni putnici na SP, a Šveđani sigurni učesnici baraža.

Grupa „D“ i nudi dosta uzbuđenja, dok je Holandija dominantno savladala Mađarsku i pomerila je sa drugog na četvrto mesto, ali nije je udaljila od borbe za baraž jer ima dva boda manje od Turske (igraju kući sa Holandijom). Tu su i Rumuni koji imaju isti broj bodova kao i Turci, a o svojoj sudbini odlučuju u meču sa Estonijom kod kuće, ako pobede osluškivaće rezultat iz Istanbula. Mađarska na stadionu „Puškaš“ igra sa Andorom i u slučaju pobede se nada neuspehu Rumuna i Turaka.

Grupa „E“ je Švajcarskoj donela direktan put na SP a dugo je čak četiri tima bilo u borbi za baraž, sada su ostali Island i Slovenija sa po 16 i 15 bodova. Islanđani gostuju Norveškoj, a Slovenija prvaku grupe Švajcarskoj, pa procenite sami šta će se tu dogoditi do kraja.

U grupi „F“, slično našoj, timovi su odavno obezbedili plasman makar u Baraž, ali Rusija i Portugalija pretenduju i na prvo mesto. Rusi imaju tri boda više (21) i gostuju Azerbejdžanu, a Kristijano Ronaldo i kompanija imaju posao kod kuće sa Luksemburgom.

Grupa „G“ je još jedna u kojoj dva tima vode trku, sa sjajnih sedam pobeda, po jednim porazom i remijem Bosna i Hercegovina i Grčka su sakupile po 22 boda. Zbog pobede kod kuće (u Grčkoj su ovi rivali odigrali nerešeno) BiH tim je u prednosti u slučaju istog broja bodova, samo treba da pobede u Litvaniji. Grci, da bi se plasirali direktno na svoj drugi uzastopni mondijal moraju da savladaju Lihtenštajn i slušaju rezultat iz meča u Litvaniji.

Grupa „H“ Englezi su sigurni u baražu, a da bi ga izbegli treba da ostanu prvi (imaju 19, bod više od Ukrajine) i dočekuju Poljsku. Ukrajinci pucaju na prvo, a skoro da su osigurali drugo mesto, ipak treba pobediti i slabašni San Marino na gostovanju. Crna Gora može samo da se nada kiksu Ukrajine nakon što „Pod Goricom“ pobede Moldavce.

Za kraj, dva velika imena u jedinoj grupi sa pet timova, Španija je gotovo osigurala direktan plasman, što bi značilo da će Francuska u baraž. Ostali su im mečevi kod kuće, „Furija“ dočekuje Gruziju, a Francuzi igraju sa Finskom, jedino ogromna senzacija može da pomrsi posao aktuelnom prvaku Sveta.

Komentari