Barselona ofanzivnim skokom do pobede

Veliki broj “prodatih” lopti, promašaji otvorenih šuteva i očajan skok u odbrani doveli su Crvenu Zvezdu do poraza i skora od 0-4. Barselona je kažnjavala svaku grešku crveno-belih i rutinski dobila utakmicu rezultatom 92-77.

Stefan-Jovic

U prvoj četvrtini smo videli veliki broj poena. Igralo se koš za koš a ekipe su se smenjivale u vođstvu. Na samom početku videli smo odličnu odbranu Mitorvića i njegovu asistenciju  Blažiću za prve poene na utakmici, uzvratio je Tomas sa niskog posta gde je iskoristio svoju prednost u visini nad Brankom Lazićem. Doelman pogađa trojku a već u sledećem napadu Lazić vraća trojku na asistenciju Vilijamsa. Jedan od lepših poteza smo videli pri rezultatu 9-9 kada je u reketu Barselone, Boban Marjanović podigao svoje čuvare a onda položio loptu u koš. U tim trenucima Zvezda je igrala agresivnu odbranu a u napadu je uglavnom pogađala preko Bobana Marjanovića i Markusa Vilijamsa. Onda nastupa prazan hod u igri beogradskog kluba koji igrači Barselone kažnjavaju. Prvo su loptu izgubili usled nesporazuma Dzenkins i Zirbes da bi iz akicije katalonskog kluba Satoranski pogodio šut za 3 poena, potom Jović gubi loptu a zatim Kalinić divno asistira Mitroviću. Na kraju četvrtine rezultat je bio 27-21 za domaćina, a moglo je i više da bude da nije sa pravom poništena trojka u zadnjoj sekundi Tomaša Satoranskog.

Druga četvrtina je donela boljitak u zvezdinoj igri. Jović je igrao odlično, prvo je ukrao loptu pa onda poslao fenomenalan pas kroz celu odbranu za kapitena Luku Mitrovića kog je Lampe namerno faulirao. Mitrović je pogodio oba bacanja a onda je Stefan Jović prodorom realizovao i loptu sa strane. Odličnu odbranu je igrala Crvena Zvezda na početku druge četvrtine, a posebno se isticao Stefan Jović koji nije dao plejmejkerima Barselone ni trenutka predaha. Vršio je konstantan pritisak na loptu i igrača. Prve poene Barselona je upisala tek na isteku trećeg minuta druge četvrtine, a već u sledećem napadu Zirbes je napravio faul i tako poklonio loptu rivalima. U ovoj četvrtini Zvezda je stigla do izjednačenja 31-31 poenima Nikole Kalinića ali tada se budi španski klub. Prvo Hezonja pogađa za 3 poena, Kalinić vraća trojku da bi to poništio Uertas koji pogađa trojku posle dobrog protoka lopte. U sledećem napadu Vilijams pogađa daleku dvojku i onda kreće serija Barselone od 12-0. U toj seriji isticali su se Hezonja i Dolman, što poenima što ofanzivnim skokom. Crvena Zvezda je kao i u prvoj četvrtini imala prazan hod i veoma je loše gradila svoj koš čemu svedoči podatak od čak 10 uhvaćenih lopti u napadu igrača Barselone naspram 3 igrača Zvezde. Na odmor se odlazi rezultatom 49-38 za domaćina.

Jaka Blazic

Treća četvrtina počinje ofanzivnim skokom Barse i poenima Marselinja Uertasa. Na suprotnoj strani posle promašaja Marjanovića priskače Branko Lazić i postiže poene, odmah zatim gledamo novi ofanzivni skok Barselone. U ekipi Barselone se u tim trenucima kao i tokom čitavog meča, isticao Ante Tomić kako u skoku tako i lepim asistencijama. Sudije ne sude očigledan faul pri šutu za 3 poena nad Brankom Lazičem ali se na sreću igrača Crvene Zvezde lopta odbija baš do Laziča koji upošljava Jovića a ovaj prodorom donosi Zvezdi nove poene. Jović je kao i tokom celog meča igrao odličnu odbrani i u redovima srpskog kluba je bio najbolji. Tomas je posle poena Jovića snažno zakucao iz leđa, da bi u sledećem napadu bio izblokiran od strane Luke Mitrovića. Popravila je Zvezda u ovoj četvrtini ofanzivni skok te su Lazić, Jović i Marjanović baš posle ofanzivnih skokova beležili poene. Vredno pomena u ovoj četvrtini bio je još prodor Blažića koji se završio dodatnim slobodnim bacanjem i sjajna akcija iz kontre kada je Jović uposlio Kalinića. Ipak u tim trenucima Tibor Plajs je sa 4 vezana poena držao prednost Barselone na +11 koševa.

Četvrta četvrtina je počela poenima Jovća sa poludistance, zatim je Tomić u stilu beka položio loptu u koš, da bi Jović ponovo pogodio sa poludistance. Već u sledećem napadu Kalinić blokira Doelmana a onda ne dobacuje do koša potpuno sam na liniji za 3 poena. U tim trenucima raspala se igra Crvene Zvezde. Prvo Hezonja odlično skače u napadu, pa realizuje dva slobodna bacanja, da bi posle asistencije Tomića, Hezonja i zakucao. Zvezda je sve više padala u igri, a igrači Barselone su to znalački koristili. Trojka Abrinesa, poenima  Tomića, Lampea, Tomasa i Uertasa stigli su i na +20, što je najveća prednost na utakmici. Jedna daleka trojka Vilijamsa posle odličnog protoka lopte i trojka Tejića sa zvukom sirene samo su ublažile poraz Crvene Zvezde. Na kraju 92-77 za Barselonu.

U redovima Crvene Zvezde valja istaći Stefana Jovića 10p (5-6 83% za 2 poena), 5sk, 3as, 3ul uz jednu izgubljnu loptu i fenomenalnu odbranu tokom čitavog meča, Jaku Blažića 13p (6-8 75% za 2 poena), 2sk, 1as ali i 3 izgubljene lopte, Bobana Marjanovića 12p, 7sk, 1uk, 1b koji je imao loš procenat šuta (samo 45% za 2 poena), dvocifren je bio i Markus Vilijams sa 11p.

U redovima Barselone bolji od ostalih bili su Ante Tomić 12p, 10sk, 4as, Mario Hezonja 12p, 5sk, Aleks Abrines 15p, 3sk, 2as, 3ul, Marselinjo Uertas 11p, 7as  i Dzastin Doelman sa 11p, 5sk, 3as, 2ul.

Komentari