BLOG – Ivan Cvetković: Mondijal iz fotelje [šesti deo]

Belgija je eliminisala SAD sa turnira u jednoj fantastičnoj utakmici, možda i najboljoj u dosadašnjem toku prvenstva. Amerikanci su pružili žestok otpor, čak su i imali šanse da dvoboj reše u svoju korist. Međutim, kada šutnete četiri puta manje od svog rivala, to je teško izvodljivo. Na kraju 2:1 za Belgijance, uz opasku da je golman poražene ekipe Hauard bio najbolji na terenu. Kako i ne bi, kada je imao 16 odbrana. A nakon dva dana pauze, očekuje nas još utakmica i još više golova, stigli smo do četvrtfinala. Tu nas očekuju večerašnji parovi FrancuskaNemačka i BrazilKolumbija, dok su za sutra zakazani okršaji između ArgentinaBelgija i HolandijaKosta Rika. Šta ćemo danas videti u Fortalezi i na popularnoj ”Marakani”?

Najatraktivniji duel u ovoj fazi takmičenja. Podsetiće na Kopa Ameriku, ali će biti mnogo više tenzija. Brazilci su organizovali ovo prvenstvo sa ciljem da ga osvoje, a uradiće sve što je (ne)moguće da dođu do Boginje. “Selesao” je teškom mukom prošao u narednu rundu pobedom nad herojskim Čileom nakon penala. Ovaj skup mladih brazilskih igrača polako ulazi u formu i dobija na samopouzdanju, možemo očekivati njihov najbolji fudbal do sada. Moguće su rotacije igrača usled lakše povrede Marsela koji je neizvestan i Luiza Gustava koji pauzira zbog parnih kartona. Postoje indicije da će Paulinjo zameniti Luiza Gustava, a možda će David Luiz uskočiti u vezni red, kao što je to već radio u Čelziju ove sezone. U tom slučaju, šansu bi sa klupe dočekao Dante. Maksvel će pratiti situaciju oko Marselove povrede, jer će upravo on na levom beku ako za to bude potrebe. Tražiće način da iskoriste slabosti uže odbrane protivnika (Jepes – Zapata) jer to svakako nisu igrači koji brzinom mogu da pariraju Nejmaru, Oskaru i Hulku. Sa druge strane, “Kafedžije” nemaju nikakvih zdravstvenih problema te će tako svi igrači biti na raspolaganju Pekermanu. Ako bude bilo kakvih promena, biće to na taktičkom planu. Svesno će prepustiti loptu Brazilu i tako izmamiti štopersku liniju da pođu napred, pogotovu ako se u njoj nađe Dante, koji nije tako uigran sa Silvom. Na taj način, tražiće veliki prostor sa strane za kontranapade preko brzih Zunjige i Kuadrada. Velika enigma za Skolarija biće neverovatni Hames Rodrigez koji svojim partijama na prvenstvu ne prestaje da oduševljava fudbalsku javnost. Ovakve utakmice od fudbalera prave besmrtnika, videćemo hoće li 22-godišnjak odoleti pritisku i uspeti da odvede svoju reprezentaciju u legendu.

Ko prolazi: Veliki favorit je svakako Brazil, uprkos tome što je Kolumbija oduševila svojim dosadašnjim partijama, posebno Rodrigez. Najveći mogući izazov za jednu selekciju je da odole Brazilu na njihovom terenu. Ipak, iako bih voleo da pogrešim ovog puta. Brazil ide dalje. Vrlo verovatno ćemo videti produžetke, a možda i penal-lutriju.

 

Nakon što su eliminisali Nigeriju, euforija u Francuskoj raste. Osetili su da ponovo mogu do samog svetskog vrha, razloga za optimizam im ne manjka. Ekipa igra vrlo dobro, bez velikih oscilacija. Međutim, u ovoj utakmici oni nisu favoriti, što im svakako može doneti dobre stvari. Igraće bez prevelikog pritiska, a daće svoj maksimum. Selektora Dešama raduje i to što se Šako oporavio od povrede i biće u konkurenciji za tim. Po nekim saznanjima, današnji meč bi mogao da počne levo krilo Real Sosijedada Antoan Gricman, koji se juče na treningu uigravao sa Benzemom u ekipi, što će značiti da na klupu ide Žiru, koji nije delovao dovoljno ubedljivo do sada. Pored Benzeme, ključni igrači za “Trikolore” biće Pogba i Valbuena, a faktor iznenađenja može biti Gricman. Kao što to biva u skoro svim ratovima, tako će i u ovom slučaju protivnik Francuske biti selekcija Nemačke. Nakon mučenja sa Alžirom, nemačka javnost nije zadovoljna partijama svojih pulena, smatrajući da tim igra slabije nego na prošlom Mondijalu u Južnoj Africi. Ali, pobede su ono što se jedino računa na kraju dana. Joakim Lev je priznao da je čak sedam fudbalera dobilo grip i da su bili pod znakom pitanja, ali da su oni sada spremni za večerašnji duel. Humels se oporavio od lakše povrede i biće spreman da zauzme mesto štopera. Ono što ljuti Nemce je odluku selektora da Filipa Lama stavi na poziciju zadnjeg veznog, iako je njegova prirodna pozicija desni bek. Protiv Alžira on nije blistao, a možemo zamisliti šta ga očekuje u borbi protiv Pogbe i Matuidija. Takođe, Ozil i Gece će morati da začepe usta svojim kritičarima ne bi li se “Panceri” plasirali u polufinale.

Ko prolazi: Znate već onu čuvenu rečenicu Garija Linekera: “Fudbal je igra u kojoj 22 igrača trče za loptom i na kraju uvek pobede Nemci”. E, tako nekako bi se mogla obrazložiti moja odluka da prednost dam upravo Nemcima. Ali, s obzirom na uspon forme Francuske, neće im biti lako. U procentima, 55%-45% za “Manšaft”.

Autor: Ivan Cvetković

Ko su vaši favoriti večeras?

Komentari