Budućnost počinje

Nemačka tehnologija, kao što znamo, ima dobru reputaciju. Jednako dobru reputaciju u poslednjih nekoliko godina gradi i Borusija Dortmund. Iako su nade za odbranu titule dvostrukog uzastopnog prvaka Nemačke sve manje, čak i kada ih izvesno, napusti najbolji strelac Levandovski, nema sumnje da će tim sa Vestfalena i dalje ostati veliki i moćan.

Sada stupa na scenu i nemačka tehnologija, od septembra 2012. u njihovim radu se pojavio trenažer pod nazivom “Footbonaut”. Delo berlinskog pronalazača, Kristijana Gintlera je nakon godina rada izašlo na svetlost dana, a njegovu vrednost prvi je prepoznao trener “Milionera” Jirgen Klop.

Radi se o (za fudbalske pojmove) malom kavezu veličine 14 kvadratnih metara, u kome je postavljeno 8 “topova” koji ispucavaju lopte igraču koji se nalazi u sredini. Kada dobije loptu, igrač je iskontroliše, a zatim upućuje u jedno od mogućih 72 polja, koje zasvetli zelenom bojom. Ovakav način treninga omogućava, ne samo visok intenzitet rada, već i veliku preciznost u upravljanju loptom.

Dodatna povoljnost je to što se ovim trenažerom može upravljati preko telefona, a treneru Klopu je na raspolaganju visoka tehnologija koja će mu na naučnoj bazi i matematičkim proračunima omogućiti da sagleda i ispravi nedostatke u pas igri svojih prvotimaca, kao i da prati njihov napredak. Upravo ono što odgovara avanturističkom duhu Borusije, novi korak u potrazi za savršenstvom.

Izumitelj Kristijan Gintler je proveo nekoliko godina osmišljavajući ovu napravu koja igrača za samo 15 minuta “posluži” sa toliko lopti u kratkom vremenskom roku, koliko ne može da dobije za nedelju dana “normalnog” treninga.

Na delu se prvi okušao mladi Australijanac, Mustafa Amini, a nakon “seanse” je izjavio da je osećaj poput onoga kada ste okruženi desetoricom saigrača kojima je cilj da samo vama šalju lopte, što je u normalnom treningu nemoguće. Naravno, intenzitet i brzina se mogu podešavati.

Kao i uvek kada su noviteti u pitanju, već se pojavljuju i kritičari, ali čini se da o ovoj napravi najbolje govore rezultati tima iz Dortmnda. Osim toga, Borusija to može sebi da priušti, naročito ako je cena prava sitnica za “MIlionere” jer “Footbonaut” košta oko milion eura.

Komentari