Četiri kulska kluba

 

Mali grad u srcu Bačke dugo je predstavljao jedan od sinonima domaćeg fudbala. Uz Vojvodinu Hajduk je jedini klub koji nije ispadao iz najjačeg domaćeg ranga još od raspada SFRJ. Ono što se nije desilo na fudbalskom terenu, učinila su stara dugovanja. Poverioci su tražili svoj novac uložen još pre više od dve decenije pri izgradnju lepog stadiona kraj Kišovog kanala, a to se danas ispostavilo kao najveći problem. Marketing služba OFK Hajduk nam objašnjava akuelni trenutak:

Deo stadiona je izgrađen na zemljištu preduzeća „Vode Vojvodine“, tako da nikada nije pravilno uknjižen, u pravnom smislu, ni ne postoji. Ono što postoji su dugovi, sa kamatama su narasli do 2,5 miliona eura, a dodatno otežava situaciju i činjenica da glavni čovek kluba prethodnih godine, Zoran Osmajić nije rad da iz svog džepa servisira neke tuđe dugove.

Pronađeno je bolno, ali jedino moguće rešenje, istupanje iz lige i zamrzavanje kluba, odnosno stečaj.

Ono što je nastalo nakon toga, donosi konfuziju.

FK Hajduk i dalje postoji, ali je zamrznut, do daljeg, u međuvremenu su ljudi iz tog kluba pronašli liniju života u osnivanju OFK Hajduk, tim koji je preregistrovao sve igrače iz mlađih kategorija ovog kluba, ali i po osnovu zakupa koristi sve stare klupske prostorije. Zoran Osmajić finansira trenutno funkcionisanje, a dobili smo i tri pomoćna terena. Što se registracije igrača tiče, nismo uspeli da registrujemo seniore, tako da se u toj kategoriji nećemo takmičiti, ali planiramo to već naredne godine, u dogovoru sa FSS.

Kao što je napravljeni dug plod nekih prethodnih ljudi, dakle nije naš, isto tako i istorija kluba osnovanog 1912. godine pripada zamrznutom klubu i nećemo je prisvajati. Imamo i novi grb. Ipak, činjenica je da ovaj Hajduk dižemo na temeljima dosadašnjeg kluba, tako da se nećemo ni ograđivati od poistovećivanja sa onim što jesmo bili. Ipak, pravo na istoriju ima samo onaj ko plati dug i ponovo pokrene „stari“ Hajduk. Sanjamo dan kada ćemo vratiti superligaški fudbal u Kulu.

U Kuli, lopta se kotrlja i na drugim mestima, nižerazedni klub FK Kula se takmiči već dugo u okružnom rangu takmičenja.

Ovih dana, pod pokroviteljstvom Opštine Kula osnovan i FK Hajduk 1925, njega je osnovala inicijativa građana Kule. Imenovali su organe, kao član uprave spomenut je Đorđe Romoda, nekadašnji direktor lokalnog industrijskog giganta „Istra“, ali mi smo dobili njegov demanti, jeste imao pozive, ali ih nije prihvatio jer je prezauzet.

 

 

 

Komentari