Crvena zvezda kroz prizmu statistike

 

Tim sa Marakane se već duže vreme nalazi u Zoni sumraka, česta nerezonska pojačanja, rast duga i nedavanje šanse deci iz sopstvene škole postali su lajtmotiv kluba u kome tenzija raste zbog sušnih šest godina. Ovog puta na polusezoni imaju svega jedan bod zaostatka za večitim rivalom.

Timska statistika

Prosečan rezultat ovog tima u jeseni 2013. je 2:1, to kažu i brojke.

Od petnaest mečeva, poput večitog rivala zabeležili su pobede u dve trećine slučajeva, tačnije 10. Pretrpeli su tri poraza, jednako bolna, bolji su bili Javor, Voždovac i Čukarički. Dva puta su igrali nerešeno, protiv Radničkog u Nišu i sa Donjim Sremom na stadionu u Ljutice Bogdana.

U nekim stavkama su bolji od večitog rivala, prvi su na listi strelaca sa 30 golova što čini prosečno dva po meču. Mrežu rivala nisu tresli u dva navrata, u porazima od beogradskih rivala Voždovca i Čukaričkog, to je ujedno i rezultatski najgori deo njihove polusezone. Bes su iskalili na Spartaku (5:0) i Novom Pazaru (5:1).

Odbrana je već duže vreme najgori deo tima, a to se oslikava i u statistici i 15 primljenih golova, tačnije jedan po susretu. U borbama za bodove odbrana svega pet puta nije kapitulirala, a najviše golova primili su već na startnom porazu od Javora (4:2). Bolju odbranu imaju Radnički Niš, Jagodina, Partizan i Čukarički.

Minutaža

Boban Bajković je stajao na golu u svih 15 mečeva, Miloš Ninković je propustio poslednji susret protiv Vojvodine, po 14 mečeva imaju Nikola Mijailović, Milijaš, Dauda i Pečnik. U jedanaest „najstandardnijih spadaju i Marko Vešović, Jovan Krneta, Aleksandar Kovačević, Darko Lazić i Dragan Mrđa. Po minutaži ih prate Kasalica, Goran Gogić, Novak Martinović, Marko Petković, Migel Arauho, Filip Mladenović, Omega, Onjilo, Luka Milunović, Savićević, Marko Mirić i Stefan Mihajlović. Minutažu nisu dobili golmani: Miloš Vesić, Predrag Rajković i Marko Trkulja, Ljubo Nenadić, Petar Đuričković, Stevan Luković, Stefan Čikić, Marko Grujić, Nemanja Ahčin, Milan Jokić nije stigao da debituje, a od ranije su povređeni Darko Lazović i Đorđe Rakić.

 

Golovi

Dragan Mrđa, iako se kasnije priključio prvom timu i odigrao je tek nešto više od pola superligaških minuta je osvojio mesto najboljeg strelca JSL na polusezoni. U strelce se upisao tek u svom petom nastupu, ali je zabeležio het-trik protiv Spartaka, isto je ponovio i u duelu sa Slobodom, postigao je ukupno deset golova. Abiola Dauda je drugi strelac tima, iako je povremeno delovao nezainteresovano, u strelce se upisao sedam puta. Po tri gola su dali Pečnik Milijaš i Ninković, po dva Gogić i Kasalica i tu je kraj „listi strelaca“. Najbolji prosek, logično ima Mrđa i davao je gol na svakih 78 minuta.

Asistencije

Najbolji paker je Nenad Milijaš, nakon njegovih pasova postignuto je šest golova, sledi Mijailović sa četiri asistencije, Ninković ima tri, Pečnik i Dauda po dve, Petković, Vešović, Kasalica, Kovačević i Mrđa po jednu.

Kartoni

Sudeći po kartonima, ali i kako je delovao na terenu, Nejc Pečnik je najborbeniji – četiri žuta kartona, po tri javne opomene imaju Vešović, Mrđa, Lazić i Mijailović, dve Krneta Dauda i Kovačević, u beležnici su se po jednom našli: Petković, Arauho, Gogić, Milijaš, Ninković i Kasalica.

Darko Lazić i Novak Martinović su ranije otišli na tuširanje po jednom.

 

Komentari