Crvena zvezda protiv Širokog kreće u lov na prsten

Crvena zvezda Telekom ponovo nije bila miljenik žreba ABA lige. I ove sezone crveno-beli regionalno takmičenje počinju sa dva neugodna gostovanja, a prvi rival će im biti ekipa Širokog. Nema sumnje da je kvalitet na strani izabranika Dejana Radonjića, ali gostovanje u Pecari nikada nije lako, o čemu najbolje svedoči podatak da je u poslednjih pet sezona u Širokom Brijegu slavio domaćin.

Široki je osnovan 1974. godine kao košarkaški klub Mladost. U staroj Jugoslaviji Mladost nikada nije uspela da se domogne elite, a pravi uspesi kluba dolaze u šampionatu Bosne i Hercegovine kada je 1992. godine klub i promenio naziv u Široki.

Prvi veliki rezultat Široki je upisao 1998. godine kada su osvojili duplu krunu, odnosno šampionat i kup BiH. Taj rezultat ponovili su još četiri puta (2002-2005. i 2011.), pa na svom kontu ukupno imaju devet titula prvaka države i osam nacionalnih kupova.

Prvo učešće u Jadranskoj ligi Široki je zabeležio 2002. godine i tada je ligu završio na visokom petom mestu. Nakon toga oni su uglavnom završavali regionalno takmičenje pri dnu tabele, a najveći dosadašnji uspeh(peto mesto) ponovili su pre dve sezone. Široki od 2002. godine do danas se samo jednom nije našao u ABA ligi. To se dogodilo nakon sezone 2007/2008 kada je Široki završio šampionat BiH tek na četvrtom mestu.

Ekipa Širokog pretrpela je brojne promene u odnosu na prošlu sezonu koju su okončali na desetom mestu u ABA ligi. Klub su napustili Ivan Ramljak, Željko Šakić, Karlo Vragović, Dalibor Perišić, Marko Šutalo, Mario Novak i Nikola Ivišić. Ipak, Široki je uspeo da zadrži američkog plejmejkera Džonatana Džonsa od kojeg se očekuje da bude jedan od nosilaca igre.

Tim su pojačali krilni igrač Tomislav Petrović (došao iz Zagreba), snažni centar Franko Kaštropil (Zadar), mladi bek Toni Katić (Split), centar Igor Buva (Cedevita) i rasni šuter Džulius Kols (Švelm) od koga se očekuje da uz Džonsa bude udarna igla tima. Ostatak čima čine pretežno mladi Hrvati Josip Mikulić, Andrija Ćorić, Josip Bilinovac, Domagoj Bošnjak, Boris Barać i Robert Rikić.  A tu je i mladi bek Mijo Babić. Ipak, od njih se ne očekuje da imaju neku bitniju ulogu u timu, osim možda krilnog centra Borisa Baraća.

Crveno-beli su se do sada sa Širokim sastajali 20 puta i daleko su uspešniji sa 15 pobeda. Ipak, crveno-beli su sve poraze zabeležili na gostovanju u Pecari

Komentari