Čukarički, pozitivan primer privatizacije u sportu

U zemlji u kojoj je bilo “gomila” neuspelih privatizacija, teško je poverovati u mogućnost uspešne, još manje kada je sport u pitanju. Nakon najava podpredsednika vlade Srbije, Aleksandra Vučića o mogućim privatizacijama “večitih”, bilo je dosta negodovanja navijača, koji to gledaju kao idealan način za uništavanje klubova. Međutim, nije sve tako crno, ono što mnogi ne znaju, Srbija već ima jednog privatizovanog superligaša, a to je Čukarički.

Klub sa Banovog brda krasi bogata i manje više uspešna istorija, dosta poznatih fudbalera branilo je boje “Čuke” neki od njih su: Milan Dudić, Goran Gavrančić, Pavle Ninkov, Miloš Ninković, Aleksandar Kolarov, bilo je i istaknutih internacionalaca, Rudolf Bester i Vil Džon.

Danas Čukarički igra najbolji fudbal u svojoj istoriji,  belo-crni sa” Brda” bili su strah i trepet, svima težak protivnik, Da je neko pre tri godine ponudio čelnicima Čukaričkog sedmo mesto u najelitnijem rangu, bez razmišljanja bi to prihvatili.

Nakon sezone 2010/11 klub je ispao iz Superlige, usled loše infrastrukture i standardnih finansijskih problema, koja prate većinu klubova u Srbiji, Čukarički je takmičenje nastavio u Telekom Ligi Srbije, u kojoj se nastavio ponor brđana, klub se našao pred ispadanjem iz prve lige, a pretilo mu je i gašenje. Tada uz pomoć veterana kluba i farmaceutske kompanije “ADOC”, koja je imala jasan plan da klub stavi na zdrave noge, uspela je u svojoj nameri i kupila Čukarički na javnoj licitaciji održanoj u Beogradu. Nakon osigurane finansijske stabilnosti klub je uspeo da obezbedi opstanak u PLS, da bi godinu dana kasnije klub izborio povratak u JSL.

U prvoj sezoni nakon povratka u Superligu, Čukarički važi za najprijatnije iznenađenje, klub sa Banovog Brda bio je u samom vrhu tabele dve trećine jesenjeg dela sezone, uz standardne Partizan i Zvezdu, koji iz godine u godinu vode bitku za prvo mesto, ove sezone plan im je kvario baš Čukarički, koji se sa “večitima” smenjivao na prva tri mesta.

Fudbaler Crvene zvezde, koji je ponikao u Čukaričkom, Miloš Ninković, početkom sezone posetio je svoj nekadašnji klub i nije krio zadovoljstvo transformacijom “ružnog pačeta” u prelepog labuda.

– Igrao sam ovde pre deset godina, nisam mogao da prepoznam stadion. Totalno je drugačiji ambijent. Drago mi je, baš mi je drago, imajući u vidu u kakvoj je situaciji bio Čukarički pre neku godinu, dve dana, da je bio bukvalno pred gašenjem. Drago mi je da vidim ovoliko ljudi na stadionu”, rekao je Ninković tada za Blic.

Osim finansija, poboljsalo se stanje u infrastrukturi, stadion Čukaričkog, dobio je novu tribinu, pa sada na stadion staje 4000 ljudi, postavljeni su i reflektori, ali tu nije kraj, čelnici kluba najavljuju izgradnju novog stadiona sa oko 12.000 mesta. Uz taj podatak, Srbijom je odjeknula vest da su Čukarički i italijanski velikan Roma potpisali protokol o saradnji
Ako se ovaj trend nastavi, neće biti granica za Čukarički i njegove navijače. A ostalima poručujemo da razmisle, da li je privatizacija baš toliko loše rešenje?

Foto: (http://www.fkcukaricki.rs / Google)

Komentari