Ćurani za istoriju

Kao po običaju, u jeku „sezone kupanja“ srpski timovi kreću ka Euro izazovima. Četverac sačinjavaju već standardni trio (Partizan, Crvena zvezda i Vojvodina) koji nas prethodne godine nije obradovao dobrim rezultatima i Jagodina – tim koji je posle slabe jeseni sakupio dosta bodova na proleće i u „foto finišu“ prošao kroz cilj ispred Slobode iRadničkog (K).

Upravo će „Ćurani“ danas prvi izaći na megdan nekom od stranih timova. Kuglica žreba je odredila da protivnik bude upravo onakav kakve bi fudbalski svi delatnici nu Srbiji najviše izbegli: geografski daleko, nisu zvučno ime a njihov kvalitet je totalna nepoznanica – baš takav je kazahstanski Ordabasi.

U oboj bivšoj sovjetskoj republici, fudbal je daleko od „Boratovskog“. Uslovi za rad, a naročito finansijska sredstva su na boljem nivou nego u Srbiji. Od svih timova iz te velike zemlje, upravo Ordabasi ima najviše veze sa Jagodinom. Njen dres nose nekadašnji prvotimci Jagodine: Vladimir Đilas i Aleksandar Trajković, dok ih se je klupe predvodio Jagodinac – Jovica Nikolić.

Jagodina bi ove Evro nastupe mogla da iskoristi kao zamajac za još jednu dobru sezonu – prolaz dalje bi mogao da dodatno aktivira fudbalski ambijent u gradu, dok bi poraz verovatno bio najava jedne traljave godine. Ako se gledaju uslovi za rad, tim iz Pomoravlja ima privilegije u Srbiji – stabilne finansije, četiri pomoćna terena, mlađe kategorije igraju u najjačoj konkurenciji.

Sa druge strane, učinjeno do sada u prelaznom roku nije ohrabrujuće – Marko Šimić je nekoliko nedelja nakon proglašenja za najboljeg golmana u JSL otišao u Iran, Miloš Krstić je sjajnim igrama pokrenuo „jagodinsko proleće“ a nedavno je otišao u švajcarski Tun, Saša Marjanović je otišao u Moldaviju. Od pojačanja tu su za sada samo Đorđević i Dimitrijević, vratili su se sa pozajmice. Odlasci sami po sebi nisu problem – to je srpska neminovnost, ali to uraditi pred evropski debi – nije obećavajuće.

Ono što može da donese spokoj je činjenica da su na kratkim pripremama u Bugarskoj odigrali dve solidne utakmice, u kojima se nameću neki novi momci – pre svih Aleksandar Stojković, još uvek je tu i otkrovenje iz prošle sezone – Ognjen Mudrinski, tu su još i Goran Gogić, Miloš Stojanović, Dejan Đenić i ostali nosioci igre.

Jagodina je debitant u Evropi, vreme je da se ispiše nova stranica klupske istorije  – a na njima je da je

te temelje načine dobrim.

Komentari