Dan Mladosti u Evropi

U Evropu su izašli na mala vrata, a u prvi evropski duel kao potpuni autsajderi, ipak rivala su oborili na pleća i prošli dalje.

Reč je naravno o FK Mladost Podgorica, mali klub iz crnogorske prestonice bi se prema igračima koje je “proizveo” mogao nazvati velikim – u njemu, nekada se zvao i OFK Titograd ponikli su Dejan SavićevićStevan Jovetić velike zvezde kontinentalnog fudbala, u OFK Titogradu stasavale su i još neke domaće vedete poput Ante Miročevića, Željka Petrovića, Niše Saveljića

Tim sa Cvijetinog brijega je u Evropa ligu izašao nakon što su iz većeg gradskog kluba Budućnostii zakasnili da se prijave i ispune uslove za licencu. Na taj način, iako se prethodne godine borila za opstanak, Mladost je dobila priliku da privuče pažnju na sebe, a mogućnost igranja u Evropi privukla je poznatog trenera Nikolu Rakojevića da preuzme kormilo stručnog štaba.

U Evropi, žreb je spojio Mladost sa mađarskim Videotonom, finalistima Kupa Uefa 1985. godine i timom koji je prošle sezone igrao grupnu fazu Evropa lige. Već u prvom meču u mađarskom gradu Sekešfehervaru, Podgoričani su najavili senzaciju, poveli su već u trećem minutu, a sa bele tačke pogodio je Marković. Ipak, do kraja je domaćin uspeo da preokrene i spreči iznenađenje.

U revanšu, ​podgorički tim sastavljen od mnoštva mladih igrača kojima pomažu iskusniji: golman Miroslav Vujadinović, nekadašnji mladi reprezentativac SCG, Danilo Tomić, Japanac Taku Išikara, Bojan Kaljević​, Ermin Seratić, Ivan Knežević i jedno poznato prezime na broju 10 – Savićević, u pitanju je Vladimir, sin predsednika FSCG Dejana, momak koji povremeno, kao sinoć, igrama podseti na slavnog oca. Oni su uspeli su da, ponovo udarcem sa penala, ovoga puta Kneževića prođu dalje. Mrežu je pogodio u nadoknadi vremena, dovoljno za minimalac i prolazak uz pomoć pravila gola u gostima – veliki podvig ali i podstrek za tim čiji igrači uglavnom žive u besparici jer redovna i dobra plata je misaona imenica.

Sledeći rival je slovačka Senica, a “Crveni” tamo igraju već narednog četvrtka.

Komentari