Danas nam je divan dan, našem Radu rođendan!

Sve je počelo davne 1958, tada su dva naselja, Banjica i Jajinci, i dva preduzeća, “GP RAD” i “Komgrap”, sem bitki na poslovnom i životnom planu, vodili bitke i na travnatoj podlozi fudbalskog stadiona u najnizem rangu liga. Građevinsko preduzeće “RAD” iz Beograda je prihvatilo ideju svog Mašinskog pogona da preuzme registraciju i mesto na tabeli u trecem razredu malog banjičkog “kluba FK Razvitak”.

Prepoznavši potencijal i velika ulaganja mladih i talentovanih igrača, “Rad” od opštine dobija teren na Banjici, gde je i “GP Rad” napravio igralište. Ubrzo je postavljeno i par redova betonskih tribina, kao i svlačionice i restoran, što je za to vreme, može se reći, bio luksuz. Rezultat dobrih uslova i fenomenalne ekipe jeste proboj kroz rangove takmičenja, FK “Rad” je svake godine prelazio u viši rang takmičenja, a to su prepoznali navijači, na svakoj utakmici bilo ih je od 2 do 3 hiljade u proseku, a kako su tada, tako su i danas Građevinari poznati po vernoj publici. Još od tada se proteže legenda da baš oni imaju najžešću i veoma srčanu publiku, koja je glasnom vikom i pesmom podsticala igrače da krenu u napad, i iz tog perioda dopire atraktivan stil igre sa dosta kontranapada i golova.

Ubrzo su stigli i evropski mečevi, kupovi, transfer igrača u velikim evropskim klubovima…
sve ono što nosi donosi moderan fudbal. Danas je “Rad” u zoni ispadanja, gde mu nikako nije mesto, i grčevito se bori a opstanak, što im za sada polazi za rukom imajući u vidu da su na tri utakmice u drugom delu sezone osvojili 4 boda. Mnogi novinari i analitičari domaćeg fudala smatraju da bi se ispadanjem Rada razbila i decentralizovala “tramvaj liga” Beograda, ne razmisljajući o velikim gubicima srpske fudbalske istorije, koja je sastavni deo srpskog fudbala. Dolaskom Vladimira Savića na “presto” Građevinara, samopouzdanje raste kao i očekivanja za opstanak Superligi, nova pojačanja i sveža krv su recept novog trenera Aleksandra Jankovića za opstanak i borbu u narednim godinama, duboko se nadamo, u najelitnijem rangu.

Danas je veliki dan za svakog zaljubljenika u najpopularniju sporednu stvar u Srbiji, danas Naš Rad puni 46 godina, velikih godina, punih uspona i padova, pobeda i poraza, i svega onoga sto čini jedan veliki klub.

Kompletna redakcija sportskog portala Utakmica.rs čestita rođendan svima koji čine ovaj klub, i koji ga vode pravim putem.

P.L.

Komentari