Dani odluke za Zvezdu

Sreda, centralni dan radne sedmice i možda dan D za najtrofejniji srpski klub.

Nije tajna da je novac problem – novca nema, makar za plate više od 200 zaposlenih u klubu. Uostalom to je potvrdio i Stefan Pantović, čovek koji je nasledio Đorđa Stefanovića na poziciji Generalnog sekretara Crvene zvezde.

U “otvaranju duše” za zagrebački Jutarnji list, bivši trener Robert Prosinečki je spomenuo činjenicu da zaposleni nisu dobili novac već sedam meseci, kao i da sponzor – čije ime stoji i na crveno-belom dresu, Gazprom, već dugo nije uplatio novac klubu iz Ljutice Bogdana.

Spekulacije govore da ruski gigant ne želi da daje novac dok god je na mestu Predsednika Vladan Lukić. Iako je Lukić i dalje na kormilu kluba, a mandat mu je produžen na izborima u maju mesecu, o njegovom odlasku se već danima uveliko govori.

Govoreći o upravljačkim pozicijama kluba, ponovo se spominje legendarni Dragan Džajić, rukovodilac pod čijim je vođstvom Zvezde postala evropski i Kontinentalni prvak, ali i lice čija biografija je ukaljana optužbama i medijskim teatralnim hapšenjem s kraja 2007. godine. Uprkos manjku svedoka koji bi govorili o tačkama optužnice protiv Džajića, njegovo suđenje ipak još uvek traje, što se nameće kao prepreka povratka treće Zvezdine zvezde na položaj. Ipak, poslednje ročište na suđenju protiv Džajića je 14. septembra, a oslobađajuća presuda je izvesna, pa bi tako od sredine ovog meseca Džajić stekao i zakonske preduslove da se vrati u klub.

Na sve ovo, blagonaklono gleda i  Potpredsednik Vlade Srbije i osvedočeni simpatizer kluba, Aleksandar Vučić, čije ime se sve više spominje u vezi sa Crvenom zvezdom.

Prema pisanju medija, Vučić bi aminovao i dolazak  Saše Vlaisavljevića na čelo kluba. Ovaj uspešni menadžer bio je član UO Crvene zvezde u doba Toplice Spasojevića, inače bivči direktor JAT-a. Vlaisavljević je najbolje kompromisno rešenje jer je i želja Kirila Kravčenka – prvog čoveka Gazproma u Srbiji. Uprkos članstvu u partiji koja je konkurent Vučićevoj,  sukoba ne bi bilo jer ga sa Potpredsednikom Vlade spaja prijateljstvo i Zvezdeštvo. Vlaisavljević, međutim ima i svoje uslove, poput Džajića, zahtevaju se državne garancije, a ono što bi doneo klubu su i dodatni sponzori.

Mediji su kao moguće pojačanje u upravi kluba spominjali i Zorana Stojadinovića, uspešnog fudbalskog agenta, koji bi na mestu Sportskog direktora imao šta da doprinese osiromašenom klubu. Njegov uslov je jedan jedini – nezavisnost u radu, a radio bi besplatno do ulaska kluba u Ligu Šampiona.

Bilo kako bilo, zvanični podatak iz kluba je da zaposleni čekaju da prime polugodišnju zaradu, priliv novca u klupsku kasu se očekivao u ponedeljak. Generalni sekretar, Stefan Pantović je obećao ostavku u slučaju da zaposleni danas ne dobiju svoje zarade.

Nesrećno i nespretno ispadanje iz Evrope moglo bi imati i dugoročnije posledice, priliv i obećanje novca od prestižnog takmičenja moglo je kupiti mir u kući, bar dok se ne reče tekuči problemi. Šta će biti sa Zvezdom i na koji način će se ugasiti “požar u kući”, ostaje da se vidi, možda i danas. Podsećanja radi, interesovanja ima za Darka Lazovića, najveći interesent je Dinamo iz Moskve, a prelazni rok u Rusiji još je otvoren.

Komentari