Deseti oktobar – dan za reprezentaciju

Igramo se malo s brojevima. Već decenijama je običaj da se početkom oktobra pravi mala stanka u klupskim prvenstvima, a igrači se posvećuju reprezentativnim obavezama. Deseti dan oktobra je ljubiteljima fudbala na ovim prostorima doneo nekoliko interesantnih mečeva.

Još pre Drugog svetskog rata, reprezentacija Kraljevine Jugoslavije je učestvovala u kvalifikacijama za svetsko prvenstvo u Francuskoj 1938. Tadašnji format takmičenja doneo je samo jednog rivala – Poljsku. Prvi meč je odigran na stadionu Legije – odnosno Poljske Vojske u Varšavi, upravo 10.10.1937, a tada su Poljaci slavili s ubedljivih 4:0. Nekoliko meseci kasnije, u revanšu odigranom na stadionu BSK Beograda, Jugoslavija je golom Moše Marjanovića slavila (1:0), naravno, gol razlika je odvela Poljsku na njihovo prvo Svetsko prvenstvo. Interesantno, nakon toga, Poljaci su sledeći put nastupili na SP punih 36 godina kasnije, odnosno u Holandiji 1974.

Desetog oktobra 1976. tim SFR Jugoslavije je započeo kvalifikacionu kampanju za svetsko prvenstvo u Argentini ’78. Na stadionu Sančez Pichuan, Španija je pobedila (1:0) sa penala pet minuta pre kraja. Interesantno, istog dana je u saobraćajnoj nesteći poginula poznata pevačica narodne muzike – Silvana Armenulić. U toj kvalifikacionoj grupi, bila je još samo i Rumunija, a Jugosloveni su ostvairili samo jednu pobedu, u Bukureštu (6:4), u svim ostalim mečevima bili su poraženi, pa nisu videli Južnu Ameriku. U drugom kvalifikacionom susretu sa Špancima u Beogradu, zbio se poznati događaj, kada je Španski igrač Huanito nakon provociranja publike na „Marakani“, pogođen staklenom flašom u glavu.

Španci su bili rival i u sledećem meču odigranom na današnji datum, već 1979. u sklopu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Italiji 1980. godine, Jugoslavija se pobedom (1:0) na Mestalji u Valensiji revanširala „Furiji“ za poraz (2:1) sa početka kvalifikacija. Jedini gol za „Plave“ je postigao igrač splitskog Hajduka – Ivica Šurjak, u 5. minutu meča. Uzgred da kažemo, na tom meču su u dresu sa  grbom FSJ debitovali golman Dragan Pantelić i Zvezdin dribler, Miloš Šestić. Pobedom u gostima, Jugoslavija je povratila šanse da se kvalifikuje na šampionat, ali su Španci pobedom nad Kiprom u poslednjem meču, ipak osigurali bod više i učešće na prvenstvu.

U najlepšem i najsvežijem sećanju domaćih ljubitelja fudbala, je meč odigran 10.10.2009. na „Marakani“. Protiv Rumunije je nacionalnom timu Srbije bila potrebna pobeda da definitivno obezbedi plasman na SP 2010. u Južnoj Africi. Goleadu je otvorio Žigić, a nastavili su Pantelić, Kuzmanović i Jovanović, za velikih i više nego dovoljnih 5:0. Kako je to bila i poslednja utakmica Antićevih izabranika na domaćem terenu, slavlje se sa stadiona prenelo i na ulice srpskih gradova. Na žalost, ta bajka bila je kratkog veka, jer svima su poznata kasnija dešavanja na relaciji Antić  -FSS, odnosno Tomislav Karadžić. Nacionalni savez još uvek treba da bivšem selektoru isplati oko dva miliona evra, po slovu presude Sportskog suda u Lozani, zbog jednostranog raskida ugovora.

Komentari