Drastične kazne iz Evrolige stigle na adresu Crvene zvezde

Košarkaški klub Crvena zvezda Telekom oštro je novčano kažnjen zbog incidenata na utakmici trećeg kola D grupe Evrolige sa Panatinaikosom. Brojni apeli kojima se danima pozivalo na fer i sportsko navijanje, očigledno nisu dospeli do neodgovornih pojedinaca koji su svojim bahatim ponašanjem naneli veliku štetu klubu. Naime, zbog ubacivanja tvrdih predmeta na teren (upaljača i kovanog novca) i upotrebe lasera KK Crvena zvezda Telekom kažnjena je sa čak 12.000 evra.

U zvaničnom zapisniku sa utakmice stoji da je na početku prve četvrtine na teren ubačen jedan upaljač. Na kraju prvog poluvremena, jedan upaljač pogodio je trećeg sudiju Karmela Paternika pre ulaska u tunel. U zapisniku piše i da je tokom trećeg i četvrtog peroda igre nastavljeno sa ubacivanjem upaljača i novčića na teren, a da je u poslednjoj deonici i tokom produžetka u najmanje tri slučaja korišćen laser. Kao posebno otežavajuća okolnost uzeta je činjenica da se sa upotrebom lasera tokom izvođenja slobodnih bacanja Dimitrisa Dijamantidisa nastavilo i posle upozorenja od strane zvaničnog spikera u dvorani. Disciplinski sudija Evrolige ovoga puta samo je novčano kaznio Crvenu zvezdu zbog činjenice da je ovo prva kazna za klub ove sezone, nakon što je izrečeno upozorenje posle meča sa Lokomotivom Kuban u Kombank areni.

Ono što bi trebalo da zabrine sve one koji vole Crvenu zvezdu je podatak da je klub upozoren da ukoliko se ovakav ili sličan incident ponovi disciplinski sudija u će obzir uzeti razmatranje da Crvena zvezda Telekom bude kažnjena igranjem jedne ili više utakmica pred praznim tribinama. Kao argument za ovako drakonske kazne uzete su u obzir i prošlogodišnje sankcije crveno-belih u Evrokupu. Naime, za četiri kazne u Evrokupu prošle sezone Zvezda je bila primorana da plati 34.500 evra.

Ovako ozbiljne pretnje od strane disciplinskog sudije Evrolige trebalo bi konačno da urazume sve neodgovorne pojedince da svojim ponašanjem mogu da načine nenadoknadivu štetu svom klubu. Finansijske kazne kreću se u rasponu od 10.000 do 100.000 evra, a u slučajevima kada se incidenti ovakvog i sličnog tipa ponavljaju, sankcije mogu biti od igranja utakmica pred praznim tribinama, preko oduzimanja bodova do isključenja iz takmičenja na godinu dana.

Iz tog razloga KK Crvena zvezda Telekom još jednom apeluje da se u budućnosti navija fer i sportski, bez upotrebe pirotehničkih sredstava, lasera i ubacivanja bilo kakvih predmeta na teren, jer to može dovesti do nesagledivih posledica za klub.

Komentari