Evropa neće čekati

Bliži se čas kada će Partizan saznati ime protivnika u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona. Uz (još uvek) sveža i bolna iskustva od prošle godine, fraza da „ni jedan protivnik nije lak“ dobija posebno značenje. Ako sutrašnji žreb donese protivnike kao što je: Ludogorec, Molde, Hapoel, ponovo Šamrok ili slične, put do trećeg kvalifikacionog kruga će biti daleko od puke rutine.

Imali su zimus crno – beli idealnu situaciju. Deset bodova prednosti u odnosu na pratioce, mladog trenera čiji je evropski brodolom  istrpljen i nastavilo se dalje. Veliku podršku prvi tim dobija iz omladinske škole i filijale – Teleoptika. Istini za volju, tadašnja pojačanja nisu pokazala očekivano, ali na Jovančiću se neočekivano zaradilo, a preostalo je dovoljno prilika da se novajlije – pre svega Brazilci uklope, kao i za ubacivanje mladih snaga „u vatru“. Manevarskog prostora za pripremu „napada na Evropu“ bilo je u izobilju.

Ipak, trenutna situacija je daleko od idealne. U trzavicama od timus je došlo do kozmetičkih promena, što je rezultiralo eksperimentalnim dolaskom Avrama Granta na mesto trenera. Bodovna zaliha nije mogla biti ugrožena i titula je osvojena. Uprkos tome, utisci su loši, posle dosta vremena pretrpljeni su porazi od večitog rivala, izgubljena je prilika da se odbrani Kup, a vreme za uigravanje je proćerdano. Uprava se ne može kriviti zbog slabijeg učinka trenera, ali na teret im ide činjenica da su na klupu doveli čoveka kadrog da posle samo pola godine ode. Načinjen je još jedan rez, na bitne pozicije u klubu su vraćeni pravi partizanovci: Vukotić, Tumbaković i Vermezović.

Najveći problem biće sastav igračkog kadra. Pojačanja, sadašnja i buduća, svakako će popraviti konkurenciju i doneti kvalitet, to nije sporno. Međutim dosta toga ostaje otvoreno – a to su odlasci. Pored Rnića za kojim se ne žali previše, klub je napustio i Dijara. Uprkos nešto slabijoj formi i neefikasnosti u derbijima, ovaj igrač je imao najbolji napadački učinak u poslednjoj deceniji. Za sada se sledeći odlasci drže u tajnosti, ali je izvesno da će ih biti, pa ostaje nedoumica – sa kakvim timom će se učestvovati u kvalifikacijama?

Gorući problem je pozicija štopera. Jedini siguran na tom mestu je Bugarin Ivanov, dok su ostale opcije u magli, sve više se spominje Miloš Ostojić – momak koji je iskoristio prilike dok ih je dobijao, ali izvesno je da mu je mana – nedostatak iskustva. Od ostalih igrača na toj poziciji, tu je još i Vojislav Stanković, ali njegova minutaža verovatno ostaje nepromenjena. Misterija je i šta će biti sa Andersonom, Brazilac je prošle godine doveden kao veliko pojačanje, ali zbog povrede i drugih okolnosti odigrao je svega 90 minuta u prvenstvu (upisao se i u strelce), a njegov status u klubu nije izvestan. Velika je verovatnoća da će biti angažovan neko treći, od dolaska Šulera nema ništa, a i Bodurov je daleko.

Samo da pojačanje ne stigne prekasno za ozbiljne mečeve.

Komentari