FIFpro: Redovne plate ukidaju nameštanje

Udruženje profesionalnih fudbalera (FIFpro) smatra da bi plaćanje igrača na vreme smanjilo rizik od korupcije.


Iako se fudbaleri uglavnom smatraju odlično plaćenim sportistima, to je, kako tvrdi FIFpro, samo u nekim slučajevima. Većina fudbalera, navodi ova organizacija, “prima prosečne zarade”.
Brojni klubovi, osim najvećih pet svetskh liga – engleske, nemačke, španske, francuske i italijanske, u finansijskim su problemima, a nije neobično da igrači mesecima čekaju na platu.
“Fudbaleri su žrtve nameštanja mečeva”-saopštio je nedavno FIFpro i dodao da igrači nikada nisu inicijatori korupcije, već da su oni na dnu lestvice nameštanja.

FIFpro je naglasio da je neophodno stvoriti uslove u kojima igrači neće doći u iskušenje da pristanu na korupciju.

Udruženje profesionalnih igrača se nedavno žalilo na kašnjenje, ili potpuni izostanak plata fudbalera, naročito u Istočnoj Evropi.

FIFpro je u avgustu upozorio svoje članove da dva puta razmisle pre nego što potpišu ugovore sa klubovima na Kipru, u Turskoj i Grčkoj.

“Većina igrača – u Istočnoj Evropi više od 40 odsto njih, prima platu sa zakašnjenjem, ili je uopšte ne dobije, a mnogi klubovi su u finansijskim teškoćama”-rekao je predsednik evropskog dela FIFpro Bobi Barns.

Komentari