FINALE: Srbija – Amerika: Orlovi osvojili srebro, PONOSi se Srbijo!

Od samog početka košarkaši Srbije pokazali su da neće biti lak zalogaj, nakon koša Farida, sa druge strane Kalinić je zakucao, asistirao Teodosić. Potom je baš Teodosić doneo prvu prednost Srbiji 2:4.

Nemanja Bjelica u trećem minutu dovodi do ekstaze navijače Srbije, posterizovao je DeMarkusa Kozinsa, a potom i polaganjem doneo prednost Srbiji od pet poena. Križevski prinuđen da traži tajm aut. Pet minuta pre kraja prve četvrtine Srbija je imala prednost od osam poena. Samo minut kasnije Trojkom Hardena Amerika se spušta na dva poena zaostatka. Vratili su se puleni Križevskog, i uz pet poena Irvinga brzo došli do 20:15. Snažnim zakucavanjem Krstića na dva i po minuta do kraja Krstić prekida seriju Amerikanaca. Nema trojke za Srbiju, Amerikanci savršeni 5 od 5. Na kraju prve četvrtine 35:21

Foto: AP/Tanjug

Kako se završila prva, tako je počela i druga četvrtina, trojka Amerike. Tomson diže prednost na 38:21. Na osam minuta do kraja druge četvrtine, Teodosić postiže prvu trojku za Srbiju. Nakon gužve na sredini terena, lopta dolazi do usamljenog Farida koji zakucava uz faul. za 45:26. Entoni Dejvis i dalje ima problema da čuva naše igrače, na polovini druge četvrtine centar SAD dobija treći faul. Naši košarkaši previše prostora daju u napadu protivniku, koji veoma lako dolazi do poena sa distance, ali i skoka u napadu. 56:30 prednost za Amerikance, Đorđević traži tajm aut. Rak rana za košarkaše Srbije je šut protivnika, Amerikanci sa distance šutiraju 9 od 13.  Tri minuta do kraja, Bjelica pogađa za tri poena. Kako se poluvreme bliži kraju naši igrači deluju sve bezidejnije, dok sa druge strane skoro savršena igra u napadu Amerikanaca. Nakon prednosti na početku meča, američki košarkaši preuzeli su kontrolu nad mečom i ne dozvoljavaju našim igračima da se ikako vrate u meč. Trojkom Kalinića uz zvuk sirene Srbija ide na poluvreme, rezultat je 67:41.

Ni kiša nije sprečila Nišlije da prate utakmicu na trgu

Na samom početku drugog poluvremena Kalinić pokazuje da veliki zaostatak neće dozvoliti da naši igrači klonu duhom. Ali odmah sa druge strane sudija pokazuje nesportsku ličnu Raduljici. Samo nekoliko napada kasnije zbog prigovora Raduljica dobija nesportsku ličnu i šalje Karija na liniju za slobodna bacanja, on donosi 30 poena prednosti svojoj reprezentaciji. Teodosić i Bjelica odigrali su u reketu i spustili ponovo ispod trideset. Pokušali su naši košarkaši zonom da poremete igru Amerikanaca, što je donekle uspelo, promašaj Karija za tri, ali lopta se odbija od Katića i ponovo pripada protivniku Srbije. Bogdanović pogađa petu trojku za Srbiju, ali odmah odgovara Irving, sa dve vezane trojke. koji na četri minuta do kraja trećeg perioda donosi 91:59. Srbija igra dobro, ubacili su orlovi 67 poena do kraja trećeg perioda,  ali sa druge strane Amerikanci su ubacili 105.

Foto: @Fiba/Twitter

U četvrtom periodu naši su zaigrali egal sa Amerikancima, igralo se koš za koš, pa je nakon deset minuta bilo 10:10. Kalinić je na asistenciju Teodosića pokazao da i u našim redovima mogu da zakucaju poput Amerikanaca. Potom je Jović ukrao loptu na dva minuta do kraja i atraktivno bacio Vladimiru Štimcu koji takođe zakucava. Sa druge strane odmah je reagovao Dramond i vratio zakucavanje. Srbija je poražena rezultatom 129:92, ali mi možemo samo da budemo ponosni. Srbi su prevazišli očekivanja svih nas i možemo biti samo zahvalni. Radujte se, košarka se vratila u Srbiju.

Komentari