Francusko, evropsko i svetsko čudo-Nanter

Bolje upućenima je poznato je da je košarkaška liga Francuske jedna od najzanimljivijih, razlog za tako nešto je činjenica da u tom takmičenju svako može svakoga da pobedi.

U sezoni 2012-13 to je naročito došlo do izražaja, junaci ove priče su igrači KK Nanter.

Ovaj klub iz predgrađa Pariza je pre dve godine ušao u prvu ligu i od tada se redovno borio za opstanak, slično se dogodilo i ove sezone. Ostalo je 9 kola do kraja, a oni su se nalazili u zoni ispadanja. Nanizali su nekoliko pobeda i tako uspeli da izbore čak i za plej-of kao ekipa koja je regularni deo završila na 8. mestu. U četvrtfinalu ih je čekao prvoplasirani Gravelin.

Pred susret sa apsolutnim favoritom, lako je pretpostaviti da je kompletna košarkaška javnost u zemlji Gala otpisala tim iz predgrađa Pariza, a Gravelin je već “viđen” u polufinalnoj borbi. Ipak, jedan od razloga zašto je košarka tako interesantan sport su stvari poput one koja se desila na prvom meču ovih rivala.Nanter je nakon produžetaka dobio utakmicu sa 6 razlike a zatim, kao šlag na tortu istog rivala su savladali i pred svojim navijačima sa ubedljivih 20 razlike.

U polufinalu se o Nanter sapleo i prošlogodišnji prvak Šalon. Ovogodišnji učesnik Evrolige takođe je isprašen sa 2:0 u seriji za Nanter sjajan rezultat, sa osme pozicije pred doigravanje, plasirali su se u finale.

U odlučujućim mečevima za titulu, protivnik je Strazbur. Svi su već misili: ”Napravili su već dva velika iznenađenja, treće ne mogu! ” Tako je i krenulo. Prvi meč su dobili Alzašani sa ubedljivih 34 razlike, a onda je usledelo i to treće iznenađenje! Naredna tri meča pripala su Nanter pobedama od po 5, 10 i 6 poena razlike, momci koji nastupaju u ubedljivo najmanjoj dvorani u francuskom elitnom rangu (nešto preko 1500 mesta) su uspeli da izađu iz lokalnih okvira i da svojim tijumfalnim hodom skrenu pažnju čitavog kontinenta.

Tako da je tim kojem je cilj bio opstanak u ligi postao šampion Francuske, naravno po prvi put u klupskoj istoriji dugoj 86 godina, nešto o čemu će se još dugo govoriti.

Komentari