FSS poslao potrebnu dokumentaciju za EP 2020

Fudbalski savez Srbije odlučio je da aplicira za Evropsko prvenstvo 2020 godine i pošalje svu potrebnu dokumentaciju predstavništvu UEFA.

Dobro je poznato da je UEFA odlučila da Evropski šampionat 2020 godine bude održan u 13. gradova širom staroga kontinenta, čime se otvorila mogućnost da Beograd bude domaćin.

Beograd i Srbija ne poseduju ” Nacionalni stadion”, ali UEFA će razmotriti aplikaciju, “Aplicirali smo za domaćina EURO 2020, ali tek nam prestoje ozbiljni razgovori sa predstavnicima grada Beograda i Vlade Srbije, jer država mora da garantuje da je u pitanju ozbiljna kandidatura. U suprotnom, otpadamo već u prvom krugu” – Izjavio je za medije generalni sekretar Zoran Laković

Zamisao Evropske kuće fudbala je da se preliminarna faza i četvrtfinalni mečevi na EP igraju širom Evrope, odnosno u 12 gradova, a da 13. grad bude domaćin polufinalnih mečeva i velikog finala. Ukoliko Srbija želi da bude na spisku jednog od 12 gradova u kojima će biti igrani mečevi grupne faze i četvrtfinala, dovoljno je da “Nacionalni stadion” bude kapaciteta 30.000 mesta. Ukoliko, pak, FSS želi organizaciju polufinala i finala potreban nam je velelepni objekat sa 70.000 mesta.

Postoje dve opcije, jedna da se adaptira jedan od postojećih stadiona, a druga je izgradnja novog. Za drugu nam je neophodno zemljište, s tim da nam je britanski ambasador u Srbiji Majkl Devenport već rekao da postoji kompanija koja je zainteresovana za taj projekat” objasnio je Laković a prenosi “Blic”.

Prva selekcija gradova zakazana je za 25. april naredne godine a UEFA će potvrđivanje kandidatura izvršiti već 20. septembra tekuće godine, što će reći, za deset dana.
Ukoliko Republika Srbija, Grad Beograd i FSS postignu dogovor oko izgradnje “Nacionalnog stadiona”, radovi bi morali da počnu najkasnije 2016. godine.

Komentari