George Popesku – u zatvor umesto na čelo Saveza

Fudbalska “Sablja” u Rumuniji

Jedan od najboljih igrača u istoriji rumunskog fudbala, George Popesku trebalo je sutra i zvanično da postane predsednik Fudbalskog saveza svoje zemlje. Ipak, sudska presuda je stigla pre toga i on će naredne tri godine provesti u zatvoru.

Nekadašnji igrač Univerzitatea Krajove, Steaue, PSV Ajndhovena, Totenhema, Barselone, Galarasaraja je osuđen zbog utaje poreza i pranja novca. Sve to na samo jedan dan pre nego što je trebalo da preuzme čeono mesto fudbala u zemlji istočnih suseda.

Novinska agencija Asošiejted pres je javila da je Popesku jedan od osam fudbalskih zvaničnika koji je danas osiđen zbog umešanosti u sumnjive poslove u vezi sa transferima dvanaest fudbalera. Svi osuđeni više nemaju pravo žalbe.

Radi se o prodaji igrača iz bukureštskog Dinama i Rapida, Ocelula i Glorije u inostranstvo u periodu od 1999. do 2005. godine. Optužba navodi da je u tim radnjama država oštećena za 1,7 miliona eura poreza, a klubovi su izgubili 10 miliona eura jer su zvaničnici navodili lažne sume u transferima.

Komentari