Hoće li Andrija postati rekorder?

 

Da je neko Andriji Živkoviću pre svega tri meseca pričao da može da postane najmlađi debitant u istoriji nacionalnog tima, mladi Nišlija bi se verovatno grohotom nasmejao, tim pre što do skoro nije igrao ni za omladinsku reprezentaciju.

Ipak, momak koji je u prvenstvu 2012-13 odigrao svega jedan meč (protiv Novog Pazara u martu mesecu) ove godine je u prvom planu u Partizanu. Brojne prodaje mladih igrača loše su za srpski fudbal, ali su se ispostavile kao srećna okolnost za brzonogog desnokrilnog vezistu rođenog 1996. godine. Nakon potpisivanja profesionalnog ugovora sa svojim klubom, Andrija je zablistao i na šest mečeva ove godine postigao četiri gola i zabeležio asistenciju, time se ponovo našao na radaru selektora Mihajlovića koji ga je još prošle godine spominjao, čak i pre debija u Partizanu.

Revijalni meč sa Japanom i oproštaj Dejana Stankovića biće prilika da se nekadašnji kapiten Srbije nađe na prvom mestu igrača po broju utakmica u nacionalnom dresu, biće to Stankovićev 103. put da istrči na teren sa državnim grbom. Na taj način, preteći će Savu Miloševića -rekord za sva vremena.

Za sva vremena mogao bi da zaigra i Andrija Živković, ukoliko se večeras nađe na terenu, ući će u istoriju srpskog fudbala kao najmlađi debitant. Na taj način će srušiti gotovo 31 godinu star rekord Mitra Mrkele koji je za Jugoslaviju debitovao sa 17 godina i 130 dana. Živković danas ima 17 godina i 92 dana.

Izuzetno mladi debitanti su novi trend u srpskom fudbalu, tako je Danijel Aleksić pre nekoliko godina debitovao sa 17 godina i osam meseci i četrnaest dana, golman Predrag Rajković nedavno sa 17 godina i 287 dana, a Darko Lazović sa 18 godina i 122 dana, Lazar Marković je imao dva dana manje od 18 godina na svom debiju za Srbiju.

 

Komentari