IBV – engleski tim sa Islanda

Izvestan broj čitalaca seća se fudbalskog kluba IB Vestmaneja kao prve prepreke beogradskog Obilića u neuspešnom pohodu na Ligu šampiona daleke 1998. godine. „Vitezovi“ su slavili oba puta (2:0 u Beogradu i 1:2 na Islandu).

Ekskluzivno za Utakmica.rs, Miloš Milojević, trener u islandskom Vikinguru, donosi nam informacija iz prve ruke o potencijalnom protivniku Crvene zvezde na evropskom putu.

Vestmanejar (Vestmannaeyjar)

Vestmanejar je zapravo mali arhipelag od 15 ostrva a jugoistoku Islanda do koga se avionom iz prestonice Rejkjavika stiže za 25 minuta, automobilom to traje 150km, a zatim 20 minuta trajektom, a najnepovoljnija varijanta je vožnja 40 kilometara to Torlakshefna (Þorlakshöfn), a zatim tri i po sata brodom.

Na samom ostrvu živi oko 5000 ljudi, a glavna delatnost je ribarstvo, tako da su najmoćnije i najbogatije kompanije sa tog ostrvca. Glavna atrakcija čitavog mesta bio je kit Keiko koji je glumio u filmu „Free Willy“, bio je čuvan u posebno ograđenom akvarijumu. Najveći događaj na ostrvu, ali i najveći prihod je festival „Crazy weekend“ kada se oko 40000 mladih okupe da uživaju u alkhoholu i muzici. Crveno – beli neće biti u prilici da posete festival budući da se tradicionalno održava prvog vikenda u avgustu.

Sam fudbalski klub IBV bio je tri puta prvak zemlje (1979, 1997. i 1998. godine), a u timu koji je osvajao titule krajem devedesetih, jedan od glavnih igrača bio je Zoran Miljković, nekadašnji igrač Zemuna. Klub je osvajao Kup Islanda četiri puta.

Islanđani uglavnom ne vole da igraju u ovom klubu jer je društveni život poprilično mrtav, to dovodi do činjenice da je ekipa mahom oslonjena na strane igrače. Pre početka sezone klupski budžet je prepolovljen a na mesto trenera doveden je Herman Hreidarson, proslavljeni igrač engleskih Premijerligaša. Čovek upamćen po borbenom karakteru, izvođenju dugih auta i osvajanju FA Kupa sa Portsmutom. Iako Hreidarson nema nikakvo trenersko iskustvo, kao legenda kluba, ali i islandskog fudbala čijem je nacionalnom timu bio i kapiten, stručnom štabu je priključio anonimnog engleskog trenera koji je radio u mlađim kategorijama kluba prethodnih godina.

Predviđeni sastav:

Oslonci tima su Englezi: golman Dejvid Džejms, veznjak Džefs, levi bek Garner, napadač Spir (kupljen pre par godina od Njukasla za milion funti) i ofanzivni vezista Simons.

Po mom mišljenju, najbolji igrač je Toni Maveje iz Ugande, on je alfa i omega ekipe, dobar na lopti, eksplozivan i vrlo pokretljiv. Od domaćih igrača, najbolji je Eidur Aron Sigurbjornson koji je prodat švedskom Erebru, ali za matični klub igra na pozajmici. I sam Hreidarson povremeno ulazi u igru, ne više od pola sata i obično na pozicijama štopera ili špica.

Karakteristika ekipe je spremnost da izgaraju za svog trenera i fokus na defanzivnu igru gde se brane i sa devet igrača u sistemu (4-2-3-1) koji više liči na (4-5-1), uz engleski stil – direktnu igru, mada se ne može reći da igraju samo dugim loptama.

Teren im je izvanredan za igru a stadion je kapaciteta od oko 2000 ljudi tako da je vrlo moguće da će igrati na nacionalnom stadionu u Rejkjaviku (nisam siguran da njihov stadion ima licencu UEFA). Imaju dva pomoćna terena i na jednom od njih igra njihova amaterska fijilala KFS u 4 ligi Islanda. Trenutno se nalaze na 6. mestu na tabeli i posle 8 odigranih kola imaju 15 bodova sa skorom 4-3-1.

Prosečne plate stranih igrača su od 2500 do 5000 evra a Dejvid Džejms ima oko 7000 evra sa tim što je i u ulozi pomoćnog trenera. Po meni je isti onaj stari Džejms, dobar golman ali kiksara, međutim dosta sporiji i sa zakasnelim reakcijama. Sve što je u njegovoj blizini hvata, dobro se postavlja ali za nešto ozbiljnije je prestar i prespor.

Ono što je jako interesantno je da njega prati na Islandu velika medijska pažnja zbog njihove privrženosti engleskom fudbalskom prvenstvu tako da je on u neku ruku glavna atrakcija.

Komentari