Igor Kokoškov: Srbin koji pravi čuda na klupi Gruzije

Igor Kokoškov, uz Divca i Stojakovića, jedan od najpoznatijih Srba u NBA-u zadnjih 15 godina, napravio je veliko iznenađenje na klupi reprezentacije Gruzije, savladavši ubedljivo favorizovanu ekipu Poljske sa 84-67 (20-14, 19-8, 16-15, 29-30).

Jedan od retkih naših stručnjaka u NBA, rođen je davne 1971. godine u selu Bački Brestovac, u blizini Pančeva. U trenerskoj karijeri koja je počela pre nekih 15-ak godina, radio je, doduše kao asistent u nekoliko NBA-ligaških klubova. Prvi posao u Americi, bio je u Misuriju,  zatim prelazi u LA Kliperse, gde je kao asistent radio tri godine. 2003-e prelazi u Detroit Pistonse, sa kojima uzima šampionski prsten. Iako naša javnost malo zna o tome, bio je jedan od klučnih ljudi, kada je Darko Miličić te 2003-e kao 2. pik na draftu izabran baš od strane Pistonsa. U Pistonsima, Kokoškov provodi 5 godina, zatim prelazi 2008-e u redove Finks Sansa, gde je bio asistent do prošle sezone. Od ove sezone, pored klupe reprezentacije Gruzije, Kokoškov će biti asistent u Klivlend Kavalirsima.

Čovek o kome se malo piše, a postigao je u karijeri mnogo toga. Njegova trenerska crta, već se nazire u ekipi Gruzije. Od ekipe za koju do skoro ljubitelji košarke nisu ni znali, napravio je respektabilan tim koji može da se nosi sa svima, što njegova ekipa počinje da pokazuje već na startu Evropskog Prvenstva. Znatno je popravio igru ekipe, pogotovu u defanzivi, pa ne čudi podatak da su favorizovani Poljaci, u današnjem meču za 3/4 uspeli da ubace samo 37 poena. Ako se po jutru poznaje dan, i ako se potvrdi ona košarkaška činjenica da je sa Srbinom na klupi uspeh zagarantovan, onda navijači Gruzije mogu da počnu da uživaju u igrama svoje ekipe, pod trenerskom palicom “naše gore lista”.

Komentari