Ima li ko bolji?

Neuspesi prvog tima i “zla krv” koju je selektor Mihajlović probudio u i oko reprezentacije prema rečima Tomislava karadžića, imaju jasno objašnjenje. Od Brazila se odustalo, a sadašnja pozicija u reprezentaciji ne predstavlja krah jer je jednostavnim manevrom, meta pomerena za dve godine, tako da je sada osnovni cilj stvoriti ekipu za uspešno učešće u kvalifikacijama za EP u Francuskoj 2016. godine:

– Znali smo da imamo tešku grupu, a realno dve reprezentacije su bolje od nas i naravno da “bol bolujemo i tugu krijemo”, jer nismo na SP. Slažem se da smo mogli bolje da odigramo u Zagrebu, ali isto tako tvrdim da smo bili u grupi u kojoj su Bosanci, već sada bismo izborili plasman na SP. Podsećam cilj je bio da odemo ne jedno od dva velika takmičenja i ubeđen sam da ćemo igrati na EP u Francuskoj.

Slabi rezultati, poput onog u Beogradu sa Belgijom ili u Skoplju sa Makedonijom su dakle plod teške grupe a ne selektorovih “metoda” postupanja sa ljudima, odricanja od pojdeinih igrača i neobičnih rezona pri sastavljanju tima. Čelnik saveza, čovek koji se olako i zbog ne baš razjašnjenih okolnosti i na štetu saveza odrekao Miroslava Đukića i Radomira Antića garantuje da je Mihajlovićeva pozicija bezbedna.

– Uopšte ne razmišljamo o smeni, jer je Mihajlović okupio sve mlade snage koje ima srpski fudbal i uveren sam da ćemo za godinu-dve na jedan duži period imati reprezentaciju koja je najbolja u ovom delu Evrope. Istina, nije da nije bilo i nekih grešaka, ali sve je to zbog isporbavanja velikog broja igrača. Sada se to smanjuje i siguran sam da ćemo spremno dočekati kvalifikacije za EP.

Karadžić smatra da je Mihajlović na pravom putu, ali ne vidi problem u tome da taj, po njegovom mišljenju uspešni selektor ode, pod uslovom da je to svojevoljno.

– Naravno da ćemo porazgovarati sa selektorom da vidimo šta on misli, jer je na početku kvalifikacija izneo stav o odlasku ukoliko ne odemo u Brazil. Saslušaćemo i šta misli nacija, celokupna javnost, ali ako se ja pitam, Mihajlović treba da ostane jer je formirao dobar i mlad tim.

Karadžić je na čelo FSS došao nakon nestanka Zvezdana Terzića iz zemlje. Te 2008. godine mu je na izborima protivkandidat bio Aca Bulić, a četiri godine kasnije, Karadžić je ponovo osvojio većinu delegatskih na izborima u kojima nije ni bilo drugog kandidata. Srbija je, prema rečima Predsednika na dobrom fudbalskom putu. Prema tome, o njegovom statusu nema potrebe da se govori previše.

– Zna se koja je odgovornsot predsednika, ja bih bio odgovoran da je Savez u minusu pet miliona, da nam kasne plate i nemamo za putovanja. Moj posao je jasan, ali ne bežim od odgovornosti u svakom segmentu i mislim da FSS bolje da ne postoji, ukoliko njegov rad zavisi od jednog čoveka. Neću sigurno otići zbog pritisaka, ali ću otići dva dana ranije nego što mnogi misle. Izgleda da Srbija trenutno nema boljeg od mene ili sam ja najmanje loš.

I zaista, da li se vidi neki podoban protivkandidat ovom 74 – godišnjem funkcioneru? Za sada se na srpskoj javnoj sceni ne pojavljuje ime koje bi bilo protivteža. Nakon otvaranja Nacionalne kuće fudbala, predstavljen je plan za izgradnju novog Nacionalnog stadiona, što će predstavljati novi vetar u Karadžićeva jedra

Komentari