Island u baražu – Iznenađenje samo za neupućene

Island je načinio senzaciju, ostrvljani su uspeli da se nađu u baražu za Svetsko prvenstvo. U grupi „E“ jedino je talentovani tim Švajcarske prošao kroz cilj ispred njih. Ostaje im još dvomeč sa jednim od sledećih rivala: Portugal, Hrvatska, Ukrajina i Grčka, žreb će odrediti.

Kakav je ovo rezultat za Island, možda najbolje oslikava FIFA rang lista, prema tom kriterijumu u grupi „E“ se najviše očekivalo od Švajcaraca, takmičenje supočeli na 20, okončali na 14. mestu na Svetu.Islanđani su iza sebe ostavili drugog učesnika prethodnog SP – Sloveniju (počeli kao 24. okončali kvalifikacije na 29. mestu), zatim Norvešku (počela na 34, završila na 39.), Albaniju (počela na 84, sada 45.) i Kipar (počeo 135, završio 134.). Dakle, predstavnici „Zemlje vatre i leda“ pre početka su bili „viđeni“ na pretposlednjem mestu.

Skok Islanda – impozantan: septembar 2012. – 118. mesto, godinu dana kasnije 54. mesto, sutra izlazi najnovija lista, a očekuje se skok za desetak pozicija.

Volimo da pronalazimo razloge za svoje sportske neuspehe u broju stanovnika, šta bi onda trebalo da kažu Islanđani, njih je oko 320 hiljada. Interesantno je da su za odlučujući duel protiv Norveške mnogi građani ove zemlje, čak jedan posto populacije, preleteli više od 1700 kilometara da bi u Oslu bodrili svoj tim u odlučujućem meču.

Na kraju, taj meč nije bio od značaja, jer je Švajcarska očekivano savladala Sloveniju i ostrvljani su mogli da se raduju istorijskom uspehu. Kakva je to sportska nacija, govori činjenica da imaju snažan tim i u rukometu, a u fudbalu su uspeha do skoro imale samo žene. Islanđanke su u 15 najbojih nacionalnih timova na svetu, sada je došao red i na muškarce.

Nova zvezda – Sigurđson

Na samom startu kvalifikacija, počeli su sigurno protiv Norveške, pobedom od 2:0 su probudili nadu da će ove kvalifikacije biti bolje, ali samo nekoliko dana su poraženi od autsajdera grupe na Kipru. Zlatna pobeda ostvarena je u Albaniji, najbolji strelac Sigurđson je deset minuta pre kraja pogodio za 2:1.. Nakon toga, ponovo nisu vezali dva uspeha, jer ih je kod kuće savladala Švajcarska. Novo iznenađenje priredili su u Ljubljani, dvostruki strelac Sigurđson se ponovo istakao za 2:1. „Janezi“ su im se ipak revanširali sa kamatom, u Rejkjaviku su slavili sa 4:2. Još jedan meč sa puno golova je popravio raspoloženje, iako su poveli sa 1:0, Švajcarci su u Bernu preokrenuli i došli do 4:1, fantastičnom igrom gosti su uspeli da u posledjim sekundama stignu do 4:4, golom Johana Guđmunsona koji je postigao i het trik na tom meču. U prethodnih mesec dana odigrali su još tri meča, savladali Albaniju i Kipar kod kuće, a zatim remizirali u Oslu, dovoljno za konačnih 17 bodova.

Tim Islanda selektirao je Lars Lagerbak, iskusni Šveđanin poznaje posao selektora, radio je sa mladim i B timom svoje zemlje, pre nego što je čitavu deceniju vodio i seniorski tim, a nije mu stran ni skandinavski mentalitet koji odlikuje Islanđane. Ca platu od svega (u poređenju sa Mihajlovićem) 180 hiljada evra, načinio je rezultat za ponos nacije.

Lagerbaku na ruku ide činjenica da je čitava sadašnja generacija bila na EP za mlade pre dve godine u Danskoj, a čak 16 reprezentativaca je u inostranstvu još od 15. godine života, profesionalci od malih nogu.

Imaju slabu ligu i veliki broj talenata koji prevremeno odlaze van granica zemlje, protiv njih je i činjenica da nemaju ni osrednju fudbalsku istoriju i fudbalska su provincija, ipak to ne smeta.

– Rad sa talentima uglavnom je prepušten strancima i to je tajna individualnog napretka igrača. Već sa 15 godina odlaze u evropske fudbalske akademije, a u razvijenijim fudbalskim zemljama ih izuzetno cene jer su vredni i spremni da uče, a nisu toliko skupi kao na primer momci iz Srbije. U njihov mentalitet je usađena osobina da se bore čak i kada nemaju šanse, a nemoguće je da se dogodi da igraju dobro u klubu, a loše u reprezentaciji – svojevremeno je govorio Miloš Milojević, trener na Islandu

Komentari