Istorija se piše – žena na klupi francuskog drugoligaša

Francuski drugoligaš Klermon je na mesto novog šefa stručnog štaba postavio ženu. Helena Košta je na taj način postala prva pripadnica nežnijeg pola na klupi nekog muškog kluba iz prva dva ranga u čitavoj Evropi.

Košta je pre ovog angažmana sedela na klupi ženske reprezentacije Irana. Portugalka inače ima bogato iskustvo u vođenju muških i ženskih timova, svojevremeno je predvodila mlađe kategorije Benfike, čak i do titule svetskih prvaka. Nakon toga, predvodila je nekoliko portugalskih niželigaša i jedan ženski tim u najjačem rangu domovine, tada je dva puta bila i prvak države. Inače, portugalski novinari su joj zbog trenerskog umeća dali nadimak “Murinjo u suknji”.

Selektorskim pozivom se bavi od 2010. godine, najpre je predvodila Katar, a funkciju u Iranu je preuzela 2014. godine.

Prva dama koja je počela da osvaja muški seniorski fudbal inače je Italijanka Karolina Moraće, koja je svojevremeno trenirala trećeligaša Viterbese ali u svega dva meča. Na prostoru Balkana, Hrvatica Tihana Nemčić je kratko predvodila petoligaša Viktoriju nedaleko od svog rodnog mesta – Križevaca. Nakon kratke epizode, vratila se u ženski fudbal.

Helena Košta prema obrazovanju spada u krug najboljih fudbalskih stručnjaka, doktorirara je fizičku kulturu, a u biografiji ima i posao skauta za škotski Seltik od 2008-2011. U radu će joj pomagati Olivije Šavanon, sportski direktor kluba. Igrači ovog francuskog drugoligaša su iznenađeni odlukom kluba, ali misle da neće biti problema u ispunjavanju radnih zadataka.

Tri kola pre kraja takmičenja u Ligi 2 Francuske, Klermon je na sigurnom 14. mestu.

Komentari