Iz druge lige Srbije u holandsku elitu

Evo šta je skauting.

Holandski Vitese je poznat po velikom broju srpskih igrača koji su nastupali za taj klub, između ostalih: Nenad Grozdić, Dejan Čurović, Dragoslav Jevrić, Dejan Stefanović, Danko Lazović, Vladimir Stojković,Slobodan Rajković, Nemanja Matić…a trenutno je član kluba i Nikola Aksentijević.

Prema pisanjima iz Holandije, ljubav ljudi iz Arnhema prema srpskim fudbalerima još uvek traje, naime, spominje se mogućnost da redove žuto-crnih uskoro pojača još jedan igrač sa ovih prostora – Nenad Gavrić. Vezista kruševačkog Napretka je, po svemu sudeći, zadovoljio kriterijume holandskog prvoligaša, tako da se očekuje njegov prelazak u ovaj klub tokom januara naredne godine.

Ovaj slučaj, da jednu od kvalitetnijih liga Evrope pojača igrač iz nižeg ranga takmičenja od superligaškog u Srbiji nije jedinstven slučaj. Filip Đuričić je kao sa tek napunjenih 18 godina svojevremeno prešao u Herenven iz obrenovačkog Radničkog (član treće lige). Nenad Srećković je poput Đuričića ponikao u Zvezdi, a u De Grafšapu se našao takođe nakon igranja za Napredak.

Nenad Gavrić je svoju karijeru trasirao u Mačvi iz rodnog Šapca, za “Provincijski Urugvaj” igrao je sa uspehom od sedamnaeste godine, a od januara 2012. zaigrao je za Napredak i bio jedan od boljih igrača lidera PLS-a. Ujedno, danas 12.12.2012. puni 21 godinu.

Klub iz istorijski poznatog grada Arnhema (čuvena bitka u 2. svetskom ratu) ujedno je i prvi holandski klub koji je u vlasništvu stranca – Gruzijca Meraba Žordanije. Taj biznismen bio je fudbaler Dinamo Tblisija i nekolicine nepoznatih timova iz Gruzije, kao i jedne islandske ekipe. A zatim i predsednik FS svoje zemlje. Priča se da je zapravo čovek od poverenja Romana Abramoviča. Otuda pozajmice Matića i Rajkovića tom klubu, kao i novinske spekulacije oko vlasništva nad Aksentijevićem. Međutim, to je druga tema.

Komentari