Januzaj ne poštuje “Bezbijeve bebe”?!

“Avion se podigao, ali je počeo da gubi brzinu, zakačio ogradu, udario u zgradu, a zatim u kamion pun benzina. Poginula su 23 od 44 putnika, od čega osam fudbalera Junajteda”, zbog ovog događaja su danas svi igrači na meču Mančester Junajted – Fulam nosili crni flor oko ruke, svi sem mladog Adnana Januzaja

6. februar 1958. godine je jedan od najtužnijih datuma za sve ljubitelje ove igre, a posebno za verne navijače “Crvenih đavola”. Tog dana je ovaj svet na povratku sa gostovanja iz Beograda (meč protiv Crvene zvezde u Kupu šampiona) napustilo osam klasnih fudbalera, poginuvši avionskoj nesreći. Poginula su 23 od 44 putnika, od čega osam fudbalera JunajtedaDankan Edvards, Rodžer Birn, Mark Džons, Tomi Tejlor, Dejvid Peg, Džef Bent, Edi Kolman I Lajam Velan.

Tadašnju ekipu, koja je osvojila englesko prvenstvo 1956. i 1957. godine, je predvodio Mat Bezbi, po čemu je ova tužna al’ ujedno i slavna generacija u anale otišla sa imenom “Bezbijeve bebe”. Bezbi je preživeo i vodio Mančester još trinaest godina nakon nesreće, živeo je sve do 1994. Jedan od preživelih je i legendarni Bobi Čarlton koji je danas bio na tribinama Old Traforda, ali i još devet igrača, kao i članova stručnog štaba, novinarskih agencija i običnih putnika. Englezi se veličanstveno sećaju izginulih “Bezbijevih beba”. Nikad neću zaboraviti moj prošli boravak u Mančesteru, kad sam u ime kluba, pred početak utakmice Mančester junajted – Bolton, na centar Old Traforda, položio venac crveno-belih ruža. Dobio sam najveći aplauz u životu. Srce mi je od uzbuđenja zadrhtalo. Tog trenutka su mi kroz glavu prošli detalji sa obe utakmice u kojoj sam bio zadužen da čuvam Čarltona. Nisam uspeo, dao je tri gola. Kakav je to igrač bio. Retko se rađa”– rekao je Vladica Popović, nekadašnji vezni fudbaler Crvene zvezde.

Zbog svega navedenog i velike pažnje koja se svake godine usmerava ka ovom tužnom događaju, mladi fudbaler nije sebi smeo da dopusti da na teren istrči bez crnog flora, znaka odavanja počasti nastradalima. Uzaludan je sav talenat, ne postoji opravdanje za ovakav čin Adnana Januzaja.

Komentari