JSL – nikada više slobodnih golmana

Leto 2013. godine karakteriše veliki broj slobodnih golmana iz domaćeg prvenstva, ovakvo izobilje čuvara mreže bez angažmana nije odavno viđeno. Idemo redom.

Vladimir Stojković (Partizan), svakako je najpoznatije ime, golman reprezetativnog kalibra trebalo je da svoju karijeru nastavi u novom turskom prvoligašu Konji, ali posao se izjalovio. U međuvremenu na njegovo mesto došao je Milan Lukač (OFK Beograd), a crno-beli imaju još pouzdanih čuvara mreže jer tu su i dalje Živko Živković i Nikola Petrović.

Još uvek ne zna gde će braniti – Stojković

Nakon dve godine u Vojvodini, ekipu je napustio Nemanja Supić, dugogodišnji čuvar mreže srpskih klubova svojevremeno je imao ulogu u nacionalnom timu BiH pod vođstvom Ćire Blaževića, iskusni čuvar imao je i ranije inostrane epizode. U Novom Sadu ostali su iskusni Srđan Žakula i mladi Marko Kordić, a pojačanje je Zoran Popović iz Voždovca.

Novosađani su se osim Supića, odrekli i Aleksandra Kesića, nekadašnji mladi reprezentativac imao je odličnu rolu na pozajmici u Radničkom iz Niša na proleće, a sada je slobodan u izboru novog kluba. U Nišu je ostao Miloš Perić, momak koji je solidno odradio posao prethodne jeseni.

Sa gola Jagodine otišao je Igor Bondžulić, 33-godišnjak je odlučio da karijeru nastavi u Južnoj Africi, a šansu imesto njega možda će dobiti mladi Predrag Rajković (18) a u timu je i deset godina stariji Petar Jokić, golman bez superligaškog iskustva.

Nakon dosta godina, iz Kule je otišao Bojan Brać golman ponikao u Hajduku će poput većine verovatno portažiti inostrani angažman, a na njegovom mestu ostaju mladi reprezentativac Nikola Perić i Nemanja Latinović. Iskusni bivši reprezentativac Anđelko Đuričić je golmanska legenda kluba i slobodan igrač tako da bi se moglo desiti da ponovo stane imeđu stativa kraj Kišovog kanala.

U Kuli došao do kapitenske trake – Brać

Na mesto Lukača u OFK Beograd je došao Bojan Pavlović, iskusni čuvar mreže ponovo će imati priliku da se pokaže u domaćem najvišem rangu. Sa pozajmice je u klub vraćen mladi Cetinjanin Andrija Dragojević.

U Subotici očekuju konačan dogovor i prelazak Branimira Aleksića u grčki PAOK. Kako bi bili u potpunosti sigurni, u klub se vratio Milan Jovanić svojevremeno sjajni golman Spartaka pre odlaska u Poljsku, kao i Budimir Janošević, mladi golman koji je igrao u većem broju klubova. Iz kluba je otišao i rezervista Stijaković, on će igrati u banjalučkom Borcu.

Iz Ivanjice je otišao pouzdani Milorad Nikolić, ipak mreža Javora neće biti nesigurna iako su tu neiskusna golmana. Mladi Đorđe Lazović je proletos, tokom Nikolićevog odsustva zbog povrede dokazao da je siguran, a nakon uspešno obavljenog zadatka sa Slogom iz Petrovca (ulazak u drugi rang) u klub se vratio i Petar Glintić.

Nakon nekoliko godina, gol Novog Pazara je napustio Vladan Đogatović, momak koji je uprkos brojnim promenama igračkog kadra prethodnih godina, nekako uvek ostajao jedino trajno rešenje na golu novog Pazara. On spada u podgrupu bivših golmana Javora, najbrojnijih na ovoj listi.

Uvek pouzdan – Đogatović

U Donjem Sremu došlo je do promene, veteran Ljubo Kovačević je napustio klub, a na njegovo mesto došao je Mladen Živković iz Smedereva, poput gorepomenutog Glintića i Živković je svojevremeno branio za Slogu. Prvi izbor među stativama verovatno će biti starosedelac Nemanja Belić, tu je i mladi Matija Šegavac, debitovao je na kraju prošlog prvenstva.

Ponuda se tu ne završava, Radnički 1923 je napustio Marko Knežević, momak koji je jesenas odlično zamenio Ognjena Čančarevića je u drugoj polusezoni izgubio preimućstvo pa traži novu sredinu u kojoj bi mogao da više brani. Na tržištu je i Nikola Milojević, bivši golman mlade reprezentacije, i internacionalac u Portugaliji nije branio u Smederevu zbog neizmirenih obaveza kluba.

Komentari