JSL – zimska pauza došla u pravi čas!

Imalo se šta i videti u upravo završenom jesenjem delu prvenstva. Velika igračka fluktuacija redovno oslabljuje domaći fudbal, a kolateralna korist, ili šteta – zavisi kako se gleda, je da se ponovo javila plejada mladih i neafirmisanih igrača željnih da „grizu“. Jasno je da je cilj skrenuti malo pažnje na sebe i što pre pronaći neki angažman.

Loša nvest je da jedna od stvari koja je trebalo da bude prioriter nije ispoštovana, omladinski prvaci Evrope iz Litvanije prethodnog leta su dobijali šansu ili „na kašičicu“ ili nikako.

Treba spomenuti da se večiti nisu značajno izdvojili od ostalih timova sve do dva kola pre kraja. Kada prvenstvena trka u dvoje počne – strada fudbal. Imali smo prilike da vidimo uvertiru za ono što nas čeka na proleće: podmetanje klipova u tuđe točkove, cinizam, saopštenja, sumnjičenja, previše dima a ni malo vatre. Pad broja gledalaca se može objasniti takvim negativnim publicitetom, ali i infrastrukturom – hladnoća je na tribinama ostavila najupornije.

Atmosfera jeste već takva da svaki meč koji se ne završi očekivanim rezultatom može „na neviđeno“ da se proglasi plodom neke od zakulisnih radnji po izboru: tri za tri, obična nameštaljka, sudijski vetar u leđa… princip je isti, jedino se akteri menjaju. Izgleda da nikome nije bitna jedna od suština sporta a to je činjenica da ako nema iznenađenja i sve je predvidljivo, besmisao dobija novi sloj.

Od silne povike o sudijama stvorila se tolika buka da, ako bi došao neko sa strane, neupućen u srpski fudbal, stekao bi utisak da je kod nas sve dobro, od infrastrukture, preko rada sa mladima do profesionalnog odnosa u prvom timu, jedino nam sudije ne valjaju i kvare prosek.

Činjenica je da su arbitri ove godine mnoge klubove drastično oštetili, Srbija jeste jedna od zemalja u kojoj uvođenje novih sudija, pa ih sada ima po čak šest nije donelo povećanju pravde u odlukama. Ko kreira kriterijume za napredak i skidanje sa liste sudija prava je adresa za razgovor na ovu temu.

Iznošenje prljavog veša je po pravilu cilj sam po sebi, nema tu nikakve želje za popravljanjem stanja i suštinskom promenom nečega, istina neki od klubova žele personalne promene, ali šta će biti ako novi izbori u FSS i promena rukovodstva ne donese nikakvu epohalnu novinu?

Zavesa na prvi deo prvenstva je pala, sneg će da pokrije sve što je ružno, a vreme će doneti zaborav. Nadamo se da ćemo videti nešto novo i lepše, tamo negde od kraja februara, kada se uželimo fudbala.

 

(Foto: Andrija Jovanović Andreotti photo)

 

Komentari