Jubileji za zaborav

Dva najveća srpska kluba mogu biti ponosni na svoju istoriju, više nego na sadašnjost.

Ne, ovo nije analiza poslovanja, kvaliteta igrača, trenera i uprave dva tima sa Autokomande, pričamo o nečemu drugom.

Slučaj: Crvena zvezda

Kultni beogradski stadion, popularno nazvan Marakana nikao je 1963. godine na mestu nekadašnjeg terena SK Jugoslavija, tokom gradnje, najpopularniji srpski klub je igrao na stadionu JNA. Uz učešće članova kluba – igrača i trenera, zatim funkcionera pa sve do običnih simpatizera, svi su sa ponosom učestvovali u izgradnji stadiona koji je dom nekadašnjeg prvaka Evrope, ali i mesto na kome su igrana finala i Kupa šampiona (današnja LŠ) ali i evropskog prvenstva na kome je Čehoslovačka postala prvak, a Panenka izveo penal koji je nazvan po njemu. Kada su u upravi Zvezde septembar proglasili komemorativnim mesecom u čast njihovog stadiona, a igrači nastupali u dresovima sa posebnom oznakom, naravno u buticima je cena tog suvenira poprilično paprena.

Centralno slavlje je smešteno na meč sa Donjim Sremom. Besplatan ulaz je privukao više od 37 hiljada gledalaca, a uprkos ne toliko sigurnoj igri, uspeli su da povedu sa 2:0. Gosti su nastavili da upotpunjavaju divan ambijent svojom taktički zrelom igrom i nisu posustali, pa su nakon niza propuštenih prilika uspeli da izjednače i pokvare slavlje. Tim remijem su dozvolili večitom rivalu da se odlepi na tri boda.

Slučaj: Partizan

Nije tema oduzimanje stadiona, mada se i o tome pričalo dosta, povod je takođe jubilej.

Četvrtog oktobra Partizan je proslavio 68. godina od osnivanja, a klub je zbog rođendana protiv Javora otvorio svoje kapije za sve zainteresovane. Pred više od 11 hiljada posmatrača, naravno tu su bile i obe navijačke frakcije, svaka sa svojom koreografijom, čekali su se samo golovi momaka u crno-belom kako bi ugođaj bio potpun.Ipak, izostali su.

Ipak, četa Vuka Rašovića upala je u taktičku zamku, odsustvo Saše Ilića donelo je bezidejnost, mlade perjanice Ninković i Jojić se nisu videli, a nije bilo prodora Andrije Živkovića, po desnoj stani a igra je potpuno umrtvljena i nije viđeno mnogo šansi pred golom Javora. Imali su i gosti svoje prilike, bar tri izgledne, međutim pravog šuta u okvir gola nije bilo, možda su se uplašili podviga. Ono što upada u oči jeste činjenica o sastavima timova, ako se izgovor za Partizan može pronaći u neuigranosti, odnosno čak šest startera koji prošle godine nisu bili prvotimci, šta onda reći za Javor, trener Bogićević (takođe pridošlica) je na stadionu Partizana izveo sastav sa samo jednim starterom od prošle godine (Milović).

Kako reče trener Vojvodine, Marko Nikolić u pregledu kola, „možda je bolje jubileje ostaviti za neke druge, revijalne utakmice.“

Komentari