Kako protiv neregularnosti u fudbalu?

Juče ste u pisanim medijima mogli da naiđete na izjavu Ramba Petkovića, u kojoj između ostalog napominje da u srpskom fudbalu ima nameštanja.

-Tamo nema opuštanja i što je najvažnije – nema nameštanja kao kod nas! Ja živim tamo, dobro znam šta se i kako radi, a za dešavanja u Srbiji čujem od svih, te tri za tri, te ovo, te ono. Rekao je Petković domaćim medijima.

Ovakve izjave nanose štetu, pre svega državi, njenim institucijama, pa zatim sportu generalno, pa tek onda fudbalu. Kada je se već dotakao osetljive teme, zašto gospodin Petković nije otkrio ko to igra tri za tri? Šta je to ”te ovo, te ono”? Zašto nije izneo neke dokaze? Ovako, svi klubovi i svi fudbalski radnici se stavljaju u jedan isti koš, koji možemo nazvati ”Oni nameštaju”.

Marko Nikolić, trener novosadske Vojvodine, u istom danu, kao da je se nadovezao na reči Ramba Petkovića.

“Teško je igrati sa deset igrača i protiv penala. Neko drugi je režirao ovo…”

Nameće se pitanje, ko je taj ”neko drugi”, osim 22 igrača na terenu? Takođe, mišljenje izneto na ovakav način gura fudbal na još niže grane. Da li taj ”neko drugi” zaista postoji ili je samo opravdanje za poraz od Crvene zvezde?

Ako se vratimo godinu dana unazad, nailazimo na priču Dragiše Pejovića, nekadašnjeg levog beka čačanskog Borca, koji je otvorio dušu u Briselu.

“Saigrači iz tog vremena su sve znali jer su i oni učestvovali. Ma, direktor Sloba Ilić me je pred 20 saigrača davio rukama!”

Naime, kako su prenele Novosti, sporna je bila utakmica BoracPartizan 0:1. Tačnije, to je jedna od spornih utakmica. Pred tu utakmicu ga je direktor kluba, Sloba Ilić, navodno vozio na zadnjem sedištu i pretnjom ga prisilio da se ne zalaže protiv crno-belih, čak i da napravi penal ako do 70. minuta bude nerešeno. Glavni razlozi četvorogodišnjeg ćutanja su strah, pretnje i nepoverenje prema državnim organima. Nakon obelodanjivanja priče o neregularnosti, situacija je i dalje neprijatna, iako su iza Dragiše stali FIFPro i Sindikat fudbalera.

Da je priča Dragiše Pejovića dobila epilog, mogli bi da damo sebi za pravo da kritikujemo Ramba i Nikolića za ovakve izjave, ali posle ”tresla se gora, rodio se miš”, ne znam ko je kadar da ponovo zatrese goru, a nije redak slučaj da se neko osvrne na (ne)regularnost u ligi.

Da li bi nešto drugačije bilo da je se energija koja je upotrebljena za pravdu za Uroša i Grobare preusmerila u pravdu za Dragišu?

Komentari