KK Sloboda: Dosta je ćutanja i nepravde!

Upravni odbor KK Sloboda se oglasio u sredu reagujući na utakmicu igranu u okviru 8. kola Košarkaške lige Srbije u Velikom parku, kada je OKK Beograd, posle sumnjivih sudijskih odluka u finišu stigao do pobede. Podsećanja radi, na nešto više od minut pre kraja susreta, pri rezultatu 82:81 za Slobodu, sudija pokazuje tehničku grešku Janjuševiću, što je za posledicu imalo četiri slobodna bacanja za ”Klonfere”, 82:84, i novi napad. Ponovo faul domaćem timu i slobodna bacanja za Malidžana, 82:85. Krajnji rezultat 87:91.

Saopštenje prenosimo u celosti:

– Već četiri godine KK Sloboda je deo naše najjače košarkaške lige. Prve asocijacije svim ljubiteljima igre pod obručima, kao i najodgovornijima iz „srpske kuće košarke“, pri spomenu imena našeg kluba jesu košarkaški praznik i prepuna dvorana u Velikom parku. Momci u „crveno-crnim“ dresovima s ponosom „nose“ epitet ekipe koja je u prvoj ligi daleko iznad svih po podršci sa tribina, a nema sumnje da su i po atmosferi i veoma korektnom navijanju bez premca u ligi.

Užička publika poznaje košarku i ume da prepozna kvalitet, ali i nepravdu na terenu. Niko je ne može prevariti, pa ni domaći košarkaši. Često su navijači „crveno-crnih“ znali da igrače svog kluba zvižducima isprate u svlačionicu, bez obzira na ishod meča, ako osete da nema dovoljno energije u igri i „srca ne terenu“. Takođe, aplauzima su kući ispraćani i gostujući košarkaši, ako su svojski „ginuli“ za svaku loptu i zasluženo došli do pobede.

Međutim, u meču Sloboda-OKK Beograd u centru pažnje nisu bili ni igrači, a ni navijači, već “tri gospodina“ kojima je naša „kuća košarke“ poverila deljenje pravde. Nje je bilo ponajmanje. Ta „trojka“, koju su činili Časlav Čukalović, Ivan Stefanović i Dragan Matić, pokvarila je jedno lepo košarkaško veče u Velikom parku, a za sve ono što je „uradila“ bila je „nagrađena“ zvižducima.

Činjenica da se prvi put oglašavamo u javnosti znak je da više ne možemo da ćutimo i trpimo nepravdu. Jasno je i nama da je kvalitet u našoj najjačoj ligi pao, ali nam je želja da ga vratimo na mnogo viši nivo, odnosno na stare pozicije. Dobra košarka igra se i u Beogradu, ali i van prestonice. U to nema nikakve sumnje, ali dešavanja na utakmici između Slobode i OKK Beograda ne idu u prilog ravnomernog razvoja košarke u našoj zemlji.

Naime, ova utakmica je pokazala da neki ljudi pokušavaju da ugase manje košarkaške centre, kojima pripada i Užice. Tom cilju se pridružila i značajnu podrška dala „trojka“ delilaca (ne)pravde na čelu sa Časlavom Čukalovićem. Njemu su se pridružili Ivan Stefanović i Dragan Matić.

Borimo se hrabro sa teškom finansijskom situacijom. Ne stidimo se toga, kao ni činjenice da određena novčana sredstva dugujemo igračima. Međutim, smatramo da niko, pa ni sudije, ne smeju tim igračima, uprkos pomenutim problemima, oduzeti pravo na radost i pobedu.

Naš klub vode entizijasti i veliki zaljubljenici u igru pod obručima, a klub opstaje samo zahvaljujući njihovom danonoćnom radu i borbi za svaki dinar. Njihova jedina želja je da užička košarka i dalje bude jedna od poluga razvoja srpske košarke i da grad na Đetinji ostane važan košarkaški centar u našoj zemlji.

Umesto da se u superlativima govori o partijama Andrije Bojića iz OKK Beograda ili našeg igrača Stefana Lakića i o predivnom ambijetu na tribinama, moramo svoj glas da usmerimo ka deliocima (ne)pravde. Nažalost, delioci (ne)pravde imali su glavnu reč na ovoj utakmici. Svojim odlukama, direktno su uticali na rezultat. U prilog tome govori i činjenica da su gosti imali 38 slobodnih bacanja, čak 23 više od naše ekipe.

Naš klub je utakmice i ranije gubio na kućnom pragu, ali je uvek bio poznat i po veoma korektnom odnosu prema protivniku i službenim licima. Bili smo i ostali sinonim za gostoljubivu sredinu u koju rado dolaze sva službena lica iz KSS. Ovo saopštenje nije upućeno njima, već isključivo na adresu trojice sudija koji su delili (ne)pravdu na meču sa OKK Beogradom.

Ovim putem podižemo glas protiv nepravde i očiglednih sudijskih grešaka. I sudije su ljudi, ali greške koje su činili u Užicu direktno su uticale na konačan ishod meča. Sa našim mišljenjem slažu se mnogi ljubitelji košarke. Komentari na društvenim  mrežama “vezani” za utakmicu sa OKK Beogradom odnose se uglavnom na sudijske greške, a ne na kvalitet utakmice, koji bi trebao da bude u prvom planu. Ovoga puta kvalitet su potisnula tri gospodina koji su delili (ne)pravdu.

Zabrinjava nas i činjenica da na ovom meču nije bilo kontrolora suđenja. Košarkaški savez će opravdanje za takav potez pronaći u štednji, ali ovaj derbi je zasluživao njegovu mnogo veću pažnju, kao i same sudijske organizacije.

Možda ovi događaji u Užicu nisu slučajni. Moguće je i da nekome nije u interesu da se košarka igra u Užicu. Voleli bismo da znamo da li su ove sumnje opravdane, jer zašto rasipati energiju, snagu i teško izdvojena novčana sredstva u nešto što nema smisla. Neka nam otvoreno u lice kažu da im smeta što je Užice veliki košarkaški centar još od 1947. godine, kada je prva lopta ubačena u koš.

Stiče se utisak da nekome možda smeta što zapadna Srbija ima veliki broj ekipa u elitnom rangu i što su odmah iza njih i centri poput Čajetine, Priboja, Požege, Arilja… Moguće je da im smeta što mi u „Slobodi“ mislimo i na budućnost, a da je zaista tako kazuju i činjenice da su juniori ovog kluba godinama deo naše najjače lige i da su njegovi nosioci deca iz Užica.

Za one koji su to zaboravili, naglašavamo da su iz Užica potekli brojni asovi pod obručima. Dovoljno je pomenuti imena Šehrijata Nuhanovića, Slobodana Jankovića, Sretena Đurića, Aleksandra Pavlovića, Slavenka Marića, Miroslava Radoševića, Branka Milisavljevića, ali i Vladislava Dragojlovića, Slavka Stefanovića, Marka Ljubojevića, Miloša Markovića, Ivana Kuburovića, Nikolu Otaševića…

Moramo naglasiti i da ovo obraćanje javnosti nije usmereno ka upravi, stručnom štabu i košarkašima OKK Beograda koji su se u Velikom parku ponašali kao veliki sportisti i krajnje korektno i na tome im čestitamo.

Moguće je da ima još naših klubova sa sličnim problemima, koji se ne oglašavaju. Mi iz “Slobode” smo “probili led” i ne stidiimo se svog rada, kao ni onoga što vidimo u ogledalu. Za “tri gospodina” koji su sudili meč Sloboda-OKK Beograd nismo sigurni!

 

Komentari