Klipa: Pobedu posvećujemo Srbiji i našem narodu – Stojanović MVP

Pred put u Milano na završni turnir Evrolige za juniore bio je vrlo optimističan. Nisu ga uplašila imena evropskih velikana poput Reala, Huventuda, Žalgirisa… Najavio je da će košarkaška evrope od juniora Crvene zvezde Telekom imati šta da vidi. I, bio je u pravu. Trener, Zvezdinih junoša Slobodan Klipa znao je kakvim adutima raspolaže i verovao je u sve njih:

– Veoma mi je drago zbog ovih momaka koji su uložili mnogo truda, rada i energije tokom čitave sezone. To im se isplatilo, a kao nagrada stigao je pehar Evrolige. Uvek sam govorio da su ovakvi trofeji posledica veoma predanog rada. Možda moji igrači i nisu bili najtalentovaniji na ovom turniru, ali su tokom cele godine vredno trenirali, tokom čitavog turnira su se žestoko borili i dali su sve od sebe da bi došli do željenog cilja. Nije bilo nimalo lako, jer smo u finalu igrali protiv veoma moćne ekipe. Real je dominantno osvojio juniorski šampionat Španije, a mi smo pokazali da smo bolji – kratko je zastao Klipa i potom dodao:

– Ceo turnir odigrali smo timski, a to smo želeli i zahtevali od igrača. Oakvi turniri se  osvajaju samo timskom igrom, nesebičnošću i pre sveka jakom odbranom. Pokazali smo neverovatan kvalitet u tom segmentu igre, a u prilog tome najbolje svedoči činjenica da nam je tako dobra ekipa kao što je Real ubacila samo 42 poena, iako u proseku oni postižu preko 70, 80 poena. To je dokaz našeg timskog kvaliteta i naše discipline jer je zaista teško da momke u tim godinama naterate da svih 40 minuta budu u stavu i da tako predano ispunjavaju defanzivne zadatke. Podsećam da smo imali veoma mladu ekipu, da su čak trojica igrača u našem timu 1998. godište. To je veliki zalog za budućnost. Međutim, ono što je za njih najvažnije u ovom trenutku je da nastave da još napornije treniraju, da rade na sebi i da ne polete već čvrsto ostanu na zemlji. Zadatak svih nas je da im u tome pomognemo.

U trenucima velikog slavlja i zadovoljstva zbog trijumfa u finalu strateg crveno-belih juniora nije moga da zaobiđe sve ono što se poslednjih dana događa u Srbiji:

– Nije nam bilo lako jer smo svakodnevno pričali o problemima naših prijatelja i porodica koje su u Srbiji pogodile strašne poplave. Bili smo stotinama kilometara daleko i nismo bili u prilici da nekako pomognemo, a do nas su stizali uznemirujuće vesti. Ali, celokupnu situaciju smo iskoristili kao dodatni motiv. Zato ovaj trijumf i osvajanje Evroliginog turnira posvećujemo Srbiji i našem narodu koji je zadesila velika prirodna katastrofa – zaključio je Klipa.

Dodatno zadovoljstvo predstavlja i podatak da je za MVP-ija turnira proglašen bek crveno-belih Vojislav Stojanović koji je uvršten i u idealnu petorku. Da je laskavo priznanje otišlo u prave ruke dokaz je i podatak da je Stojanović u proseku postizao 13,5 poena, 6,3 skoka i 4,8 asistencija po meču uz prosečan indeks korisnosti 16,3. Podsećamo da je Stojanović proglašen i za najboljeg igrača kvalifikacionog turnira Evrolige koji prošlog februara održan u Beogradu.

– Pokazali smo veliko zajedništvo i fantastičan timski duh. Odigrali smo sjajno u finalu, kontrolisali smo dešavanja na terenu tokom čitavog meča i to protiv izuzetno kvalitetnog rivala kakav je Real Madrid. Bilo nam je veoma teško da igramo s obzirom da su mnogi naši prijatelji, i uopšte naš narod pogođeni velikim poplavama. Ipak, uspeli smo da se izdignemo i želim da istaknem da ovu pobedu i trijumf na Fajnal ejtu u Milanu posvećujemo narodu u Srbiji – rekao je Stojanović.

Komentari