Ko će biti najbolji strelac JSL?

Opšte je poznato da naša liga nije među bržim, a ni među efikasnijim u Evropi. Prosek golova je mizeran, te je ta stavka – odsustvo pogađanja fudbalskog cilja jedan od razloga negledljivosti domaćeg šampionata. Svake godine svedoci smo da polovina (8 od 16) timova metu pogodi manje od 30 puta po sezoni, što je ispod jednog gola u proseku. Na taj način smo i imali situaciju da pre dve godine epitet najboljeg strelca podele Ivica Iliev i Andrija Kaluđerović sa po 13 golova. Ostaje da se vidi kako će biti ove godine, a „Utakmica“ je izdvojila nekoliko kandidata.

1) Darko Spalević (Radnički 1923). Počećemo od branioca trofeja. Momak iz Prištine je, moglo bi se reći, napadački sazreo tek u poznim godinama. Sa po 19 golova u prethodne dve godine, u drugom i prvom rangu u Srbiji – Kragujevčanima je doneo puno radosti, a od njega se može očekivati još pogodaka. Rizik je naravno da ponovo dođe do „kratkog spoja“ između njega i uprave Radničkog, naravno treba uzeti u obzir i njegove godine, a eventualni plus za njega može biti dolazak još jednog iskusnog strelca – Predraga Sikimića. Konačan tas na vagi mogle bi da budu i dobre ili loše partije njegovog tima.

2) Lazar Marković (Partizan). Posle najstarijeg, evo i najmlađeg kandidata. „Markec“ je prošle jeseni bio otkrovenje, a na proleće se i nije proslavio. Njegova osnovna prednost je, pored igračkih kvaliteta i činjenica da su „crno – beli“ već godinama napadačka mašinerija u JSL. Pošto je Marko Šćepović povređen, njegov brat Stefan još traži formu a Zabiji mižda preti i suspenzija, u novopečenom reprezentativcu treba tražiti golgetera. Napomena: Kada je Partizan u pitanju, vrlo je verovatno da se i neki vezista raspuca (Tomić na primer).

3) Filip Kasalica (Crvena zvezda). Kao i u slučaju Markovića, Crnogorac ima prednost igranja za efikasan tim, i može se desiti da upravo on bude egzekutor većine akcija. Pokazao je da ima osećaj za gol i brzinu, ali ometajući faktor može biti povremeno odsustvo rezona. Dobra stvar za Kasalicu je i manjak konkurencije, budući da niko osim Asamoe nije klasičan napadač u Zvezdi.

4) Neko iz Donjeg Srema. Već se prošle godine dogodilo da napadač debitantskog tima bude prvi strelac prvenstva. (Donji) Sremci su pokazali da im nije namera samo da statiraju u eliti, a njihovu snagu su osetili neki beogradski klubovi. Prošle godine ključni igrač u napadu bio je Miša Petković, a ove godine pažnju na sebe je skrenuo Ognjen Damjanović. Kako je trener Bogićević istakao da je snaga tima u kolektivu, ostaje da se vidi ko će biti zadužen za golove Pećinčana.

5) Admir Raščić (Novi Pazar). Bosanac u Pazaru doživljava novu mladost, proletos je pokazao da ima dobar osećaj za gol, pozicioniranje, praćenje akcija i egzekuciju. U novu sezonu uneo je istu količinu elana, a isti je slučaj i sa njegovim timom. Ima dobre predispozicije i saradnike u napadu, ali mu je do sada ponestajalo kontinuiteta, ako to otkloni, nije nemoguće da se nađe u vrhu liste.

6) Savo Kovačević (Sloboda). Novosađanin u Užicu je konačno dočekao svoju minutažu. Prošle godine, dok je ulazio u igru umesto Kasalice održavao je dobar prosek. Nastavio je odlično i kada se našao u startnoj postavi pa Užičani s pravom od njega očekuju pune mreže. U napadu su mu partneri iskusni Ranđelović i Brazilac Tijago, što može samo da bude olakšavajući faktor. Eventualnu smetnju mogla bi da predstavlja činjenica da njegov saldo u mnogome zavisi od timskog učinka.

7) Trio Vojvodine. Miroslav Stevanović, Abubakar Oumaru ili Milan Bojović? Bojović je više puta pokazao da ima ubilački instikt, ali mu nedostaju golovi u seriji. On je trenutno i najefikasniji igrač srpskog prvenstva koji i dalje nastupa u ligi. Miroslav Stevanović je neupadljivo prigrabio i iskoristio prilike na klupskom i reprezentativnom planu, po načinu na koji je otvorio ovu godinu može se zaključiti da će je upravo on i obeležiti. Oumaru je prekaljen na domaćim terenima, ima brzinu i skočnost, ali su mu se dešavali dugi periodi bez pogotka.

8) Nemanja Kojić (Rad). Od korpulentnog momka iz Loznice se i ranije očekivalo dosta, ali se lako uklapao u sivilo svojih saigrača. Ove godine, mogao bi da preokrene priču – dva gola na „Marakani“ mogli bi da budu pravi vetar u njegova leđa.

9) Ognjen Mudrinski ili Miloš Stojanović. Još jedan Novosađanin na ovoj listi – Mudrinski je pokazao da može mnogo, vredno je koristio svaki momenat na terenu i izbio u čelo prošlogodišnjeg karavana, a zatim nestao. Minuli rad mu se pamti kao obećanje za ovu godinu. Miloš Stojanović je u najboljim igračkim godinama, popularni Popaj je jedini do sada postigao po gol u oba prvenstvena meča, a i u predsezoni se često nalazio u beležnicama. Uz pomenuto, njegov tim je startovao odlično u prva dva kola – ima maksimalan učinak. Dovoljno da se nađe na ovoj listi.

Komentari