Ko će do “neočekivanih” 2-0, Lokomotiva ili Lijetuvos?

Mnogim košarkaškim “stručnjacima” će upasti u oko to što će jedan od ova dva kluba nakon druge runde imati maksimalan broj bodova, ali će svima koji iole prate igru pod obručima biti jasno zašto će Lijetuvos ili Lokomotiva imati skor 2-0 nakon dve uvodne runde.

Svi tekstovi o pobedi Lokomotive u Beogradu su već ispisani, tim iz Kubana je igrao pametno i zasluženo slavio u Kombank areni. Evgeni Pašutin je uspeo u nameri da s’ početka meča “kamuflira” Markusa Vilijamsa, koji je u finišu trojkama razbio odbranu Zvezde, i praktično doveo Lokomotivu do prvog trijumfa u debitantskom nastupu u Evroligi. Ričard Hendriks je u toj utakmici podsećao na one svoje slavne dane iz Makabija, kada ni najbolji centri Evrope nisu imali leka za stamenog Amerikanca. Malo je reći da je Hendriks nadigrao svoje čuvare u Beogradu, Marjanović i Katić su izgledali poput “Alise u zemlji čuda“, kada su u pitanju duelima sa Ričardom Hendriksom. Marić i Jasaitis su takođe pružili solidne partije, dovoljno dobre da budu podrška dominantnim figurama u ovoj pobedi. Prava uvertitra u ovaj meč je utakmica koja je odigrana za vikend u VTB ligi, duel ista ova dva kluba. Pobedu, u tom okršaju, je odneo Lijetuvos Ritas, rezultatom 51-66. Vidno iscrpljeni igrači kluba iz Krasnodara su ubacili samo 51 poen, najviše je dao Derik Braun11. Pored njega, “istakli” su se Hendriks (indeks 12) i Krunoslav Simon (10 poena).

Lijetuvos Ritas ulazi u meč sa ogromnom dozom samopouzdanja nakon veoma lake pobede četiri dana ranije. Huan Palasios i Darjuš Songajla su sa po 12 poena bili najefikasniji igrači te utakmice, Palasios je uhvatio i 14 skokova, tako da je imao dabl-dabl učinak. Seibutis je bio prosečno dobar, 3 asistencije, 4 skoka i 7 poena. Lijetuvos je u meču pre ovog savladao u Simens areni ekipu Panatinaikosa. Dugo nije viđen toliko neizvestan meč, po kvartalima je bilo- 25:25, 17:17, 17:18, 15:14 i u produžetku 10:9. Iako tako često biva, u ovom meču nije presudila “duža klupa”. Dirk Bauerman je sa deset igrača izvojevao ovu “rovovsku bitku”. MVP je bio Darjuš Songajla, 13 poena, 8 skokova i 3 asistencije, dok su ga dostojno ispratili Seibutis (19 poena), Babrauskas (10 poena, 5 skokova i dve ukradene lopte) i Huan Palasios (12 poena, 5 skokova i čak 7 iznuđenih faulova).

Meč u “Basket Hol-u” počinje u 20h, sudije meča su Gržegorž Zimblicki (Poljska), Sefi Šemeš (Izrael) i Zdravko Rutešić (Crna Gora)

Komentari