Koga nema, bez njega se mora

Mladi fudbaleri Srbije (u19) sutra počinju odmeravanje snaga sa najboljim kontinentalnim selekcijama u svom uzrastu. U kvalifikacijama su prošli dosta toga, nakon dve grupe uspeli su da se izbore u društvo od osam, što nije mala stvar. Naročito ako se uzme u obzir da su iza sebe ostavili: Nemce, Mađare i Rumune.

Biti treći put učesnik ove smotre u poslednja četiri puta je dokaz da se u tom uzrastu u Srbiji radi zaista dobro, a valja napomenuti da su prethodna dva puta stizali i među četiri najbolja tima. Bez lažne skromnosti selektor Goran Marić je najavio borbu za veliki iskorak – učešće na Svetskom prvenstvu igrača do 20 godina. Za taj poduhvat je potrebno ući među šest najboljih.

Prvi susret na završnom turniru čiji je domaćin Estonija, „orlići“ će odigrati protiv Francuske, koja je i branilac titule. „Trikolori“ imaju ambiciju da odbrane to zvanje, pa izazivačima neće biti lako. Susret počinje 3. jula u 17.45.

Ništa manje opasan rival nisu ni Englezi, oni su prošle godine postali prvaci Evrope u konkurenciji do 17 godina, a iz tog tima će na ovom šampionatu biti čak 10 igrača.

Hrvatska je pre dve godine stigla do polufinala, kada su ih upravo eliminisali Francuzi.

Na žalost, umesto priče o taktici, talentu i mogućnostima ovog tima Srbije, uvertira je natezanje saveza i Partizana oko učešća igrača iz crno – belog tima. Problem je što se kalendar prvenstva poklapa sa pripremnim periodom za kvalifikacione mečeve Lige šampiona. Epilog je poznat, izostaće Lazar Marković i Aksentijević. Još veću glavobolju predstavlja i jedan meč suspenzije Ninkovića zbog crvenog kartona. A Nastasića iz Fiorentine niko ni ne spominje.

Iako je tim skup selektiranih pojedinaca iz nekoliko klubova, u napadu je udarna igla isključivo Partizanova, jer svi golovi u kvalifikacijama delo su  igrača “crno – belih”.

Od igrača koji su na spisku, osnovni teret su izneli: golman Pajović iz Videotona – čuvao mrežu svih 6 mečeva, isto toliko nastupa imaju Mitrović (Partizan), Dimić (Rad), kao i Poletanović i Radoja (Vojvodina). Iz Crvene zvezde tu su: Mijailović, Spajić i Stojković. Godinu dana mlađi, ali takođe u timu su Čavrić i Pavlovski iz OFK Beograda, umesto Aksentijevića tu je Varga iz Kule. Iz Kragujevca tu je duet: Petrović i Rosić. Golovi i asistencije se očekuju od: Mitrovića, (najboljeg strelca tima) i Ninkovića (kad mu istekne suspenzija), kao i Mijailovića koji je u mlađim kategorijama znao da i te kako bude koristan. Svi oni, ali i još neki momci će morati da zamene odsutne i pokažu Evropi svoje umeće.

Ko zna,možda se posle ovog turnira vrati delić okrunjene vere u srpski fudbal – kako klupski, tako i reprezentativni.

Srećno „orlići“!

(foto: beliorlovi.org)

Komentari