Košarkaši Hajduka iz Kule: Hladno nam je u hali je 0 stepeni

U zemlji koja preovladava sportskim talentom, kolektivni sportovi su za našu zemlju uvek bili nepresušan izvor talenata i uspeha. Ova priča nažalost vodi u drugom pravcu. U Srbiji neretko se ističe finansijska nemoć, koja muči većinsko stanovništvo, taj problem često  dotiče sportiste, junaci naše današnje priče imaju nesvakidašnji problem, njih najviše muči hladnoća.

Sve selekcije KK Hajduka iz Kule beleže dobre rezultate u svojim takmičenjima. Seniori se nalaze na četvrtom mestu “Prve muške regionalne lige sever” ali su uslovi u kojima oni treniraju daleko od podnošljivih. Jedan od najvećih neprijatelja ovih igrača i igračica jesu uslovi u sali. Hala osnovne škole “Petefi Brigada” tokom zimskog perioda ima velikih poteškoća sa grejanjem, što se  odražava i na uslove u kojima rade košarkaši Hajduka, a to dovodi i do umanjene posete na utakmicama. Oni nažalost nisu jedini, u ovim uslovima trenira i ženski odbojkaški klub Hajduk, Futsal klub Hajduk i mnogi drugi.

 

U Hali je veoma teško održavati treninge,  kada se uzme u obzir da su seniori Kuljana u punom trenažnom procesu, igranje utakmica i održavanje treninga na temperaturama ispod nule predstavlja ozbiljan rizik od ozbiljnih povreda, ali u isto vreme otežava disanje košarkašima koji na tako niskim temperaturama rizikuju da ozbiljno ugroze svoje zdravlje.

Utakmica.rs” je kontaktirala dr Snežanu Marković kako bismo se bolje upoznali sa rizicima koje nosi treniranje u ovim uslovima.

– Pri treniranju u neadekvatnim klimatskim uslovima, zdravlje sportista može biti ozbiljno narušeno. Zdravstveni problemi koji se javljaju mogu biti akutnog i hroničnog toka. Kod treninga na niskim temperaturama, u najdrastičnijem slučaju može  doći do hipotermije koja se nekada završava smrtnim ishodom, što je zabeleženo kod izvesnih treninga u planinskim uslovima. Do hipotermije dolazi kada telo brže gubi temperaturu nego što može da je stvori. Znaci koji na to ukazuju su drhtavica i intoksikacija, koja prelazi u mišićnu slabost praćenu dezorjentacijom, halucinacijama i gubitkom svesti. Prlikom gubitka svesti može doći do ozbiljnih povreda. Hronični zdravstveni problemi koji  mogu nastati su mnogobrojni… metabolički poremećaji, promene na kostano-zglobnom sistemu (reumatska oboljenja), poremećaja na kardiovaskularnom sistemu, narušavanje imuniteta, stvaranje podloge za ozbiljnije fizicke povrede. Rekla nam je dr Marković.

Kako se mogu umanjiti ovi rizici?

– Tokom treninga na niskim temperaturama, sportistima se preporučuje slojevito oblačenje, garderoba koja ne steže telo, zaštita glave, jer se preko poglavine gubi najveći procenat toplote, i naravno adekvatno zagrevanje sportskih objekata. Poručuje za kraj dr Snežana Marković.

Komentari