Košarkaško prisećanje: Proleter Zrenjanin 1956.

Grad na Begeju je poznat po tome što je grad sporta, a ljudi iz ovog banatskog mesta su bili uspešni u raznim medijima: fudbalu, rukometu, plivanju, atletici, odbojci, boksu, košarci. Posvećenost sportu se najbolje očitava u činjenici da je prva namenski sportska hala u Srbiji sagrađena upravo u Zrenjaninu – legendarni “Medison”, još 1961. Sve je to bilo moguće tokom ekspanzije industrijskog giganta u Banatu.

Godinama su košarkaši zrenjaninskog Proletera igrali po nižim rangovima u Srbiji, tako da su samo retki znali da je i taj tim bio prvak Jugoslavije. Nakon pionirskih početaka igre pod obručima u Jugoslaviji, dominacija je pripadala Crvenoj zvezdi, tim koji je predvodio doajen Nebojša Popović – strelac prvog koša na svetskim prvenstvima. Zvezde na parketu bili su Aleksandar Gec, Srđa Kalember, Ladislav Demšar, Tulio Roklicer

Klub iz Zrenjanina je osnovan 1947. godine, kada je nastalo i sportsko društvo Proleter. Već godinu dana nakon toga Proleter je osvojio drugo mesto u prvenstvu, nakon neprikosnovenih beogradskih crveno-belih, slično se ponavljalo i 1952. i 1955. godine, a veliki uspeh je konačno dočekan 1956. Legendarni Vilmoš Loci inače prvi jugoslovenski reprezentativac u svim sportovima sa više od 100 nastupa za nacionalni tim bio je kapiten tog tima, uz njega su igrali i Lajoš Engler, Milutin Minja, Ljubomir Katić, Dušan Radojčić su istorijski zapamćena startna petorica Proletera, svi su nosili dres nacionalnog tima Jugoslavije, u igri koja je sve više osvajala mlade u tadašnjoj SFRJ. a najveći rival bila je ljubljanska Olimpija. “Zmajčeki” su naredne godine takođe bili u vrhu sa Proleterom i predvođeni legendarnim Ivom Daneuom bili uspešniji, što je ujedno i prvi veliki trofej najvećeg slovenačkog kluba koji je još šest trofeja osvojio do 1970. U međuvremenu su se pojavile uspešne generacije OKK Beograda, Zadra, Crvene zvezde, Jugoplastike, Radničkog, Partizana, Bosne, Cibone… svi oni su uticali na stvaranje najjače lige nakon neprikosnovene NBA.

Nakon gubljenja primata sa Olimpijom, igrači zrenjaninskog kluba su postepeno padali sve niže i borili su se za opstanak, a iz lige su ispali 1960. godine. Nekoliko sezona nakon toga, ponovo su zaigrali u najjačem rangu, ali to nije potrajalo. 1966. godine klub se fuzionisao sa drugim gradskim klubom – Radničkim, a pod pokroviteljstvom kombinata Servo Mihalj, tako da je klub nosio jednostavno ime “Kombinat”. Godine 1972. Zrenjaninci su ponovo uživali u najboljoj košarci u Jugoslaviji, Vilmoš Loci je kao trener predvodio igrače Kombinata. Za taj tim su inače, povremeno nastupali i Dragan Kićanović i Praja Dalipagić, budući da su služili vojni rok u Zrenjaninu.

Nakon toga, prošle su decenije dok se 2009. godine nije ponovo obreo u Prvoj ligi Srbije, međutim to je neki drugi format takmičenja, gde se najjači takmiče u Jadranskoj ligi. Iako na maloj sceni, nije Zrenjanince zaobišla košarka, Dejan Bodiroga je karijeru počeo upravo tamo a nešto kasnije je i Žarko Čabarkapa, takođe rođeni Zrenjaninac dospeo čak i do NBA lige.

Komentari