Le Tisije – Le God

Kako BBC javlja, Met Le Tisije se možda vraća fudbalu. Predstavnik kluba je potvrdio vest da je fudbalska legenda Sautemptona, a sadašnji TV komentator u službi kluba koji se takmiči van ligaške konkurencije. Razlog za angažovanje je veliki broj utakmica koje očekuju Gernzi ovog meseca.

Le Tisije je najveća ikona fudbalskog kluba Sautempton za koji je igrao punih 16 godina. Njegovo fudbalsko umeće bilo je fascinantno, toliko da je Ćavi, legenda Barselone istakao upravo Le Tisijea kao jednog od igrača u kome je nalazio najviše inspiracije u detinjstvu. “Le God” odnosno Bog, kako su ga zvali navijači Sautemptona za klub je odigrao 541 meč i postigao 162 gola, postavši prvi vezista koji je preko sto puta zatresao mrežu. Njegovi golovi uglavnom su bili zaslužni za činjenicu da mali tim iz lučkog grada na jugu Engleske nije ispao iz Premijer lige dok je Le Tisije igrao za njih. Svojim igrama i golovima je spašavao tim godinama, a posebno se pamti “veliki beg” iz 1999. godine, kada su u poslednjim trenucima izbegli ispadanje, iako su na polusezoni bili zakucani za dno. Osim što je bio sjajan u spašavanju svog kluba iz nevolje, zapamćen je i kao jedan od najboljih penaldžija, od 48 šuteva u karijeri, golman mu je odbranio samo jedan.

Iako tim nije imao mogućnosti da se bori za nešto više od pukog opstanka u Premijer ligi, ovaj fudbaler sjajnih karakteristika nikada nije želeo da ga napusti – delili su sudbinu zajedno i zbog toga ga navijači “Svetaca” beskrajno i dalje vole. Njihov dugogodišnji stadion “Del” je odavno bio tesan, tako da je nakon 101 godine korišćenja došlo vreme da se presele na “Stadion Sent Meri” a u intimnom oproštajnom meču na “Delu” poslednji gol je postigao upravo Le Tisije. Sledeća godina bila je oproštajna i za njega, nakon punih 16 godina, svake godine u najvišem rangu takmičenja legendarna “desetka” se povukla iz aktivnog igranja. Tri godine kasnije, nakon 27 godina u najvišem rangu Engleske i Sautempton je ispao iz lige. Vratili su se tek 2012. u najjače društvo.

Njegovo prezime sugeriše francusko poreklo, utoliko više jer uopšte rođen na tlu Engleske već u Gernziju, ostrvcetu u La Manšu, nedaleko od obale Francuske. Otuda i nije za čuđenje što će baš za Gernzi igrati u Kup mečevima. Iako za njega u timu Engleske nije bilo previše mesta, mnogi će se složiti da je velika nepravda što je odigrao svega osam mečeva u nacionalnom dresu, kao što nije želeo da napusti Sautempton, tako nikada nije odustao od težnje da igra za “Albion”. Možda bi i Engleskoj bilo bolje da je on odigrao više mečeva u dresu “Tri lava”.

U Engleskoj već postoji jedan klub čija je najveća atrakcija što njegov dres nose svojevremeno velike zvezde. To je Vembli FC, klub za koji u FA Kupu igraju legende poput: Kaniđe, Kiona, Le Soa, Parloura, Mekbrajda

Svi dobrano zagazili u petu deceniju života, baš kao i Le Tisije.

Komentari