Lepo inostrano iskustvo za talente iz Kikinde

Već smo pisali o jednoj retkoj inicijativi da zaslugom ljudi sa entuzijazmom svi talentovani fudbaleri sa opštine Kikinda koji su želeli odu na turneju koja znači dokazivanje.

Mladiće rođene 1995, 1996. i 1997. je selektirao Zdravko Rauković, sa 19 godina zvanično najmlađi trener u državi, a put su finansirali roditelji mladića koji su posetili Mađarsku i Austriju i tamo igrali prijateljske mečeve.

Banaćani u poseti stadionu austrijskog giganta – Rapida

U užu selekciju ušlo je 16 fudbalera, tako da smo, iako nezvanična selekcija, delovali kao pravi fudbalski klub. Osim mene, u projektu je aktivno učestvovao i Miodrag Delić – pokretač čitave inicijative, mi smo činili trenersko – selektorski tandem.

Kako je teklo putovanje?

Na put smo krenuli 25. novembra, prva destinacija bio nam je mađarski grad Pečuj, gde smo odigrali i prvi meč. Naši momci su pokazali umeće, naročito u prvom poluvremenu, u nastavku smo izvršili sve izmene, a domaćin je bolje koristio svoje prilike i ostvario zasluženu pobedu, doduše nerealno visoku.

Sledeći protivnik je Kikinđane čekao u prestonici Mađarske.

Narednog dana smo imali susret sa najpoznatijim mađarskim klubom – Ferencvarošem, po onome što smo videli, zaista deluju kao jedan od većih klubova na kontinentu. Manje umorni od puta, naši momci su pokazali pravo lice i imali rezultat 2:2 do samog finiša, međutim u 85. minutu nam je pobeda izmakla jer smo primili gol iz jedanaesterca koji nije postojao. Uprkos porazu, na našu adresu stigle su brojne pohvale na naš račun – susret je posmatrao veliki broj nekadašnjih reprezentativaca Mađarske.

Zatim je usledila Austrija

– Treći dan puta (27.11) smo proveli u Beču, odigrali smo meč protiv FK Post, člana prve gradske lige, tamo smo ostvarili pobedu rezultatom 3:1.

Kada se sumiraju utisci?

– Ovo je odlično iskustvo za sve nas, stvorili smo nove kontakte i prikazali svoje umeće i van granica naše, ne samo opštine već i zemlje. Sve utakmice su odigrane pod reflektorima i na veštačkoj podlozi što je novina za ove mladiće. Naravno, ni jedan susret nije prošao bez prisustva lovaca na talente, a nama bi imponovalo da neko od njih upravo zahvaljujući nama napravi uspešnu karijeru. To je velika stvar za momke iz tako malog grada u našoj zemlji.

Ova inicijativa je izvedena već drugi put.

– Budući da sada već imam dosta iskustva, odlučio sam da u ovom mesecu registrujem sportsko udruženje posvećeno isključivo ovoj inicijativi, zvaće se: “Izborna selekcija talentovanih fudbalera Kikinda” igraćemo mečeve sa superligaškim klubovima, putovati po Evropi ali i sami organizovati turnire – rekao nam je za kraj Zdravko Rauković, ambiciozni trener koji je od pre nekoliko meseci pomoćni trener u mlađim kategorijama Čukaričkog

Komentari