Litvanci i Francuzi u borbi za zlato

Čovek – tim. Toni Parker, rođen je u Belgiji, u braku Amerikanca i Holanđanke, jedan je od najboljih plejmejkera koji su se pojavili u NBA, ima tri šampionska prstena, bio je i MVP jednog finala, pet puta učestvovao na ol-star meču. Najbolji je asistent u istoriji San Antonija.
Iako poreklom nije Francuz, to mu ne smeta da igra za nacionalni tim kada god se ukaže prilika. Nastupao je na Eurobasketu 2001, 2003, 2005, 2007, 2009, 2011 i 2013. Pozivu se nije odazivao jedino zbog povreda, a i tada uz debela objašnjenja i opravdanja.

Večeras je protiv velike Španije (iako oslabljene neigranjem nekoliko igrača) sam nosio svoj tim do pobede (32 poena na kraju). U jednom trenutku se činilo da će “furija” u polufinalu imati lak zadatak, poput onog sa Srbijom, međutim Francuzi su daleko čvršća i iskusnija ekipa.

Lagano su u drugom delu igre smanjivali prednost, pogađali odlično, a njihov sjajni plejmejker je držao sve konce igre u rukama. Nisu se ni Španci dali, prvenstveno su Rodrigez i Fernandez pogađali i držali prednost, ali na kraju stigli do produžetka (65-65). Iako su zahvaljujući sve sigurnijoj igri imali prednost, “nudili” su se Špancima u finišu, ali ipak uspeli da stignu do velike pobede, osvete za izgubljeno finale pre dve godine, još jednu priliku da ova sjajna generacija osvoji zlato. Ovo je tek treće finale za Francusku u istoriji Eurobasketa 75-72 za “Gale”.

Litvanija lako u finale (77-62)

U prvom polufinalu, mnogo manje drame. Hrvati su goreli od želje da konačno uđu u finale u nekog velikog turnira u čemu nisu učestvovali od fantastične generacije iz 1992. Ipak, iako su imali frenetičnu podršku sa tribina i imali egal u početnom delu meča, Litvanci su ih pobedili na sebi svojstven način – fantastičnim šutem spolja, u prvom delu je dominirao Kleiza i postigao čak 17 poena (dodao i 11 skokova), a u nastavku su ulogu lidera preuzeli Maciulis (ukupno 23) i Kalnietis (18 poena).

Na drugoj strani, jedan Bojan Bogdanović bio je premalo za ulazak u finale.

Dakle, o zlatu će odlučivati Litvanci i Francuzi, da potsetimo, u grupnoj fazi Litvanija je ubedljivo slavila: 76-62.

Timovi iz “utešnog finala”, Hrvatska i Španija takođe su se već sastajali u Sloveniji, susret prvog kola ubedljivo je pripao Iberijcima 68-40.

(FOTO: Neša Starčević)

Komentari