Ljubav prema igri

Inspirisani Svetskim prvenstvom u Meksiku 1986. grupa dečaka iz malenog ribarskog sela Kho Panji na jugu Tajlanda je imala žarku želju da igra fudbal. Budući da je samo selo zapravo bila grupa spojenih sojenica na sred vode, jedva da je imalo dovoljno prostora za svakodnevne životne aktivnosi, a kamo li za igranje fudbala.

Ipak, junaci ove priče se nisu predavali, kao što možete videti u ovom mini-dokumentarcu, učinili su nešto što je gotovo nemoguće. Sakupljajući stare daske i ostali materijal, “sklepali” improvizovani ploveći fudbalski teren po uzoru na njihovo selo, dakle na sred vode. Možete pretpostaviti sa kakvim su se problemima suočavali, neugodna i često mokra podloga, lopta koja svako malo leti van “igrališta” pa se mora ići po nju. Ipak, “trening” u lošim uslovima, pozitivno je uticao na njihovo umeće.

Tako je nastao Panje FC, tim koji je napravio solidne uspehe na lokalnom nivou, omladinski prvaci Južnog Tajlanda od 2004. godine do danas. Uostalom pogledajte film (znanje engleskog jezika je od pomoći.

Sama priča o nastanku sela, takođe je inspirativna, budući da je sagrađeno na Tajlandu, u vreme kada je vlasništvo zemljišnih poseda bilo ograničeno isključivo na ljude Tajlandskog porekla, stanovnici ovog mesta – Indonežani poreklom su bili prinuđeni da žive na daščarama neposredno iznad vode. Danas, to je malo drugačije mesto, osim ribarenja, okrenuli su se turizmu i spadaju u jednu od atraktivnijih destinacija za posete u tom delu zemlje.

Komentari