Majkl Džordan – put do uspeha

Voleo košarku ili ne, ne postoji čovek koja nije čuo za Majkla Džordana.

Međutim, najvećem broju košarkaških poklonika poznata su dostignuća na terenu, ono što većina ne zna su njegovi počeci.

Ako kažem: “ najveći igrač Čikgao Bulsa u istoriji”, većina ispitanika daće odgovor Majkl Džordan, ali šta ako kažem: “srednja škola Emsli A. Lejni, grad Vilmington”, da li bi vam to zvučalo poznato?

Ovo je kratka priča o samim počecima možda i najvećeg igrača na svetu

Od majke Dolores, bankarkom po zanimanju i oca Džejmsa R. Džordana, generala u penziji, Majkl je rođen 17 februara, 1963 godine u Bruklinu, Njujork.

Nedugo nakon njegovog rođenja, porodica Džordan se seli u Vilmington, Severna Karolina.

Vilminton je lučki grad koji se nalazi pedesetak kilometara od Šarlota, osim po Džordanu ovaj grad stekao je veliku popularnost po serijama “Tri hil” i ”Dosonov svet”, koje su snimane u ovom gradu, trenutno broji 100.000 stanovnika i izlazi na reku Kejp Fer.

Vilmington, Severna Karolina grad Džordanovog odrastanja

Godine 1971. pošao je u školu Emsli A. Lejni kojoj je od prvog dana pokazivao veliko interesovanje za sport, oprobao se u Bejzbolu, Američkom fudbalu i naravno košarci.

U Drugoj godini je prelomio i odlučio da se bavi košarkom pokušao je da se izbori za mesto u prvom školkom košarkaskom timu, ali sa tadašnjih 180 cm, odbačen je  zbog nedostatka visine.

Odlučan da pokaže koliko vredi Džordan je pristupio juniorskoj selekciji  E.A. Lejni Bakanirsa, već u prvoj sezoni zabeležio je učinak od preko četrdeset poena na nekoliko utakmica.

U pauzi izmeđi sezona rigorozno je trenirao svakog dana, što je dovelo do toga da izraste još dodatnih deset santimetara.

Nakon čega je usledio poziv u seniorsku selekciju škole, u toj sezoni beležio je dabl-dabl na svakoj utakmici uz prosek od 29 poena, 11 skokova i 10 asistencija.

Nakon Srednje škole, za njega su interesovanje pokazali najveći koledži u SAD: Djuk, Severna Karolina, Južna Karolina, Sirakjuz i Virdžinija.

Džordan je odlučio da ostane u Severnoj Karolini, gde je studirao kulturolosku geografiju.

Pod trenerom Denom Smitom, izabran je za najboljeg novajliju NCAA Koledž lige, u proseku beleživši 13,4 poena uz procenat šuta od 53  procenata, takođe je postigao koš za titulu NCAA šampionata u sezoni 1982 godine, protiv ekipe Džordžtauna, koju je predvodio njegov budući NBA rival, Patrik Juing.

Tokom tri sezone u timu Severne Karoline beležio je 17,7 poena uz pet skokova. Godinu dana pre mature odlučio se za NBA Draft, na koji je izašao 1984 godine gde je kao treći pik izabran od strane Čikago Bulsa – ostalo je već poznata istorija.

Komentari